Cambodjaanse delegatie in VIVES campus Torhout

Frank Devos
cambodja.png

Onlangs kwam een Cambodjaanse delegatie op bezoek in VIVES campus Torhout. Deze delegatie bestond uit Chay Nowé, ereconsul van Cambodja, en Visalsok Touch, een hoge functionaris van het Cambodjaanse ministerie van onderwijs, jeugd en sport. Dit bezoek kadert in de steeds nauwere samenwerking tussen de lerarenopleiding in Cambodja en de lerarenopleiding in Torhout. Drie studenten uit Kuurne, Tielt en Izegem trekken binnenkort naar Cambodja.

Deze samenwerking ontstond een 3-tal jaar geleden toen Sofie De Rijck, lector lichamelijke opvoeding in Torhout, in samenwerking met de abt van de abdij van Zevenkerken de eerste contacten legden met de ereconsul. Al snel volgde een bezoek aan Cambodja en werden de eerste studenten naar ginds gestuurd.

Dit academiejaar trekken maar liefst 7 studenten vanuit de lerarenopleidingen van VIVES naar Cambodja om daar gedurende 3 maanden stage te lopen. Vier studenten zullen samenwerken met de VVOB (de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand) en de Cambodjaanse lerarenopleidingen. De nadruk zal hierbij liggen op STEM en wiskunde in het basisonderwijs en op Engels.

Ilka Gyselen, lector in Torhout, en Kristof Van de Keere van het Expertisecentrum Onderwijsinnovatie VIVES zullen de projecten rond STEM en wiskunde ondersteunen. Daarnaast trekken 3 studenten naar het Cambodjaanse platteland om daar de projecten verder uit te bouwen die in 2014 zijn opgestart. Zo zullen deze studenten onder meer in Chup Vary en Kampot actief zijn in de lokale scholen.

Het onthaal door studiegebieddirecteur Noël Selis en de verschillende opleidingshoofden verliep erg hartelijk. De Cambodjaanse bezoekers waren zeer geïnteresseerd in de wijze waarop het onderwijs bij ons wordt aangepakt. Actieve werkvormen, STEM-onderwijs en de interactieve aanpak van lichamelijke opvoeding waren de belangrijkste thema’s die de revue passeerden.

Na een onderhoudend gesprek brachten de ereconsul en de excellentie een bezoek aan verschillende didactische ateliers waar ze konden zien hoe de theorie in de praktijk wordt omgezet.

De drie studenten die naar Chup Vary en Kampot zullen trekken - Danielle Braem, Wout Vandendaele en Niels Vermeersch - kregen de unieke kans om met de ereconsul en de excellentie van gedachten te wisselen over hun geplande projecten.

Deel dit via