• auditorium.png
  • Klinische Gesprek
Bachelor in de toegepaste psychologie

Klinische psychologie

Bachelor in de toegepaste psychologie, afstudeerrichting klinische psychologie aan VIVES Zuid

Heb je interesse in de wereld van de klinische psychologie? Mensen ondersteunen met een psychische kwetsbaarheid of belemmeringen vraagt een degelijke vooropleiding. Je leert in deze afstudeerrichting hoe je via vraagverheldering, coaching en counseling mensen opnieuw perspectief kan geven. Het is daarbij belangrijk dat je je hulp afstemt op de cliënt in zijn eigen thuis- of zorgcontext.

In het eerste jaar bekwaam je je in je grondhouding als toekomstig hulpverlener en bestudeer je verschillende aspecten van een mens vanuit een biopsychosociaal perspectief. Je krijgt ook een beeld van het werkveld van de verschillende afstudeerrichtingen. Daarnaast maak je kennis met psychodiagnostiek en dienstverlening, de twee kerntaken van een psychologisch consulent.

In het tweede jaar spitten we doelgroepen, psychodiagnostiek en dienstverlening verder uit, binnen de context van het alledaagse leven van een individu. Je werkt als psychologisch consulent aan geestelijke gezondheid, met cliënten én hun context, thuis, online of in een voorziening. De focus ligt zowel op preventie als op laagdrempelige hulp en herstel. Je loopt in het tweede jaar dertig dagen stage om voeling te krijgen met de praktijk.

In het derde jaar zetten we de kers op de taart door je stage van een gans semester te doorspekken met praktijkgerichte casussen en supervisiemomenten. Je gaat ook interdisciplinair aan de slag binnen een keuzetraject met o.a. een bachelorproefproject, of je kan kiezen voor een internationale les- of projectervaring.

Waar kan ik met dit diploma aan de slag?
Hoelang doe ik over deze opleiding?
Ga ik tijdens deze opleiding op stage? En welke vakken krijg ik allemaal?
Welk studiemateriaal heb ik nodig?
Wat kan ik na deze opleiding nog verder studeren?
Ik heb reeds een diploma. Kan ik vrijstellingen krijgen?
Wat leer ik in deze opleiding?
Hoelang doe ik over deze opleiding?
Hoe organiseert VIVES deze opleiding?
Hoe verloopt mijn stage? 
Waar en wanneer leg ik examens af?
Waar kan ik met dit diploma aan de slag?
Wanneer kan ik starten met deze opleiding?
Wat is de ervaring van onze studenten?
Insurance and enrolment
Share on

Dit is een professionele bacheloropleiding. Nadat je dit diploma hebt gehaald, kun je aan de slag op de werkvloer of verder studeren om een masterdiploma te behalen.

Any questions?I'd love to help you!Els Gheldofmail me
Any questions?I'd love to help you!Sylvie Steenhautmail me
Get the brochure