• groep.jpg
Bachelor in de toegepaste psychologie

Arbeids- en organisatiepsychologie

Bachelor in de toegepaste psychologie, afstudeerrichting arbeids- en organisatiepsychologie aan VIVES Zuid

Na deze opleiding kan je als psychologisch consulent aan de slag in HR-diensten, uitzend- en selectiekantoren, loopbaanbegeleidingscentra, ... Je begeleidt mensen naar een job die goed bij hen past en zorgt voor een traject op maat. Via gesprekken, observatie en psychodiagnostisch onderzoek verzamel je de info die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat mensen gemotiveerd zijn voor hun job en deel kunnen uitmaken van goed functionerende teams.

In het eerste jaar bekwaam je je in je grondhouding als toekomstig hulpverlener en bestudeer je verschillende aspecten van een mens vanuit een biopsychosociaal perspectief. Je krijgt ook een beeld van het werkveld van de verschillende afstudeerrichtingen. Daarnaast maak je kennis met psychodiagnostiek en dienstverlening, de twee kerntaken van een psychologisch consulent.

In het tweede jaar maak je aan de hand van casussen, rollenspelen, theorie, oefeningen en een eerste stage van dertig dagen kennis met onze doelgroep. We zetten werkende of werkzoekende mensen in hun kracht en streven naar goed functionerende teams en mensgerichte organisaties. Thema’s als rekrutering, selectie, beloning, loopbaancoaching, teamcoaching, organisatieverandering, psychosociaal welzijn, gezondheidspreventie ... komen in deze afstudeerrichting uitgebreid aan bod.

In het derde jaar zetten we de kers op de taart door je stage van een gans semester te doorspekken met real life projecten, gesprekken en praktijkgerichte supervisiemomenten. Je gaat ook interdisciplinair aan de slag binnen een keuzetraject met o.a. een bachelorproefproject of je kan kiezen voor een internationale les- of projectervaring.

Je komt terecht in een sector die ongelooflijk aan het boomen is: de vraag naar psychologisch consulenten wordt elk jaar groter.

Waar kan ik met dit diploma aan de slag?
Hoelang doe ik over deze opleiding?
Ga ik tijdens deze opleiding op stage? En welke vakken krijg ik allemaal?
Welk studiemateriaal heb ik nodig?
Wat kan ik na deze opleiding nog verder studeren?
Ik heb reeds een diploma. Kan ik vrijstellingen krijgen?
Wat leer ik in deze opleiding?
Hoelang doe ik over deze opleiding?
Hoe organiseert VIVES deze opleiding?
Hoe verloopt mijn stage? 
Waar en wanneer leg ik examens af?
Waar kan ik met dit diploma aan de slag?
Wanneer kan ik starten met deze opleiding?
Wat is de ervaring van onze studenten?
Insurance and enrolment
Share on

Dit is een professionele bacheloropleiding. Nadat je dit diploma hebt gehaald, kun je aan de slag op de werkvloer of verder studeren om een masterdiploma te behalen.

Any questions?I'd love to help you!Els Gheldofmail me
Any questions?I'd love to help you!Sylvie Steenhautmail me
Get the brochure