• erfgoed.png

Postgraduaat erfgoed en onderwijs

Postgraduaat erfgoed en onderwijs i.s.m Odisee Hogeschool aan VIVES Zuid

Erfgoed is overal, en erfgoed maakt kinderen nieuwsgierig. Je kan er heel veel kanten mee uit, maar hoe pak je het nu concreet aan, hoe ontwikkel je iets voor kinderen en jongeren?

Na deze opleiding kan je je eigen klaspraktijk verrijken of innovatieve en creatieve erfgoedactiviteiten voor kinderen en jongeren binnen je culturele instelling op poten zetten.

In het postgraduaat erfgoed en onderwijs dompelen we je onder in de wereld van erfgoededucatie. We dagen je als (toekomstig) leerkracht of als educatief medewerker van een cultureel huis uit om in je lessen en activiteiten creatief én onderbouwd aan de slag te gaan met erfgoed. In deze opleiding ontmoet je mensen uit diverse sectoren. De ideale kans om nieuwe contacten te leggen of een samenwerking op touw zetten.

Het postgraduaat neemt je gedurende enkele sessies mee op sleeptouw in het ontwikkelen van een eigen erfgoedproject. Dat kan individueel of in samenspraak met andere mensen die het postgraduaat volgen. Je wordt begeleid in het ontwikkelen van een erfgoedproject en volgt enkele inspirerende sessies.

  • Kennismaking en verwerven van basisinformatie
    In deze eerste fase maak je kennis met erfgoed, met het onderwijs, met erfgoededucatie en met de deelnemers van het postgraduaat.
  • Inputsessies
    In deze tweede fase krijg je theoretische achtergrondinformatie en analyseer je in groep enkele erfgoedprojecten. Je denkt ook na over het onderwerp van je eigen erfgoedproject. Dit project kan alleen of in groep worden uitgewerkt.
  • Convergeren en verdiepen
    In fase 3 start je met het uitbouwen van je erfgoedproject, en je ontvangt hierbij de nodige input en feedback van docenten. We bezoeken een culturele instelling. Je krijgt bovendien enkele inspiratie- en verdiepingssessies aangeboden waaruit je kan kiezen.
  • Presentatie en feedback
    In deze fase presenteer je je project en krijg je feedback van elkaar en van een aantal erfgoed- en onderwijsexperten. Je beluistert ook de projecten van de andere deelnemers.

Doelgroep

Het postgraduaat staat open voor leerkrachten, erfgoedwerkers, educatieve medewerkers, bibliothecarissen, archivarissen, gidsen en iedereen die geïnteresseerd is in erfgoededucatie. 

Lesmomenten

De lessen zullen plaatsvinden in academiejaar 2019-2020.

Studiegeld

Het postgraduaat kost € 600.

Locatie

De sessies van het postgraduaat gaan door in de gebouwen van de Odisee Hogeschool of FARO Campus Brussel (Priemstraat 51, 1000 Brussel), beiden op wandelafstand van het station Brussel-Centraal.

Docenten

Het postgraduaat is een gezamenlijk initiatief van Odisee Hogeschool en de onderzoekslijn erfgoededucatie van de VIVES Hogeschool, met medewerking van FARO Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed

Insurance and enrolment
Share on

De lessen zullen plaatsvinden in het academiejaar 2019-2020.

€ 600
Any questions?I'd love to help you!Kristof Van de Keere+32 479 82 17 30
mail me