• Elektromechanica Opstelling
  • robot.jpg
  • pneumatica.jpg
Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Onderwijsvak techniek

Bachelor secundair onderwijs, onderwijsvak techniek aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Het is een noodzaak dat het onderwijsaanbod inspeelt op de snelle veranderingen binnen dit domein. Alle leerlingen in de eerste graad van het secundair onderwijs worden ingeleid in techniek en technologie via toepassingsgebieden (communicatie en ICT, energie, transport …) in de A-jaren en verkenningsgebieden (mode, voeding, bouw, metaal …) in het B-jaar.

Met behulp van zelfstudiepakketten werk je zelfstandig en krijg je ook de ruimte voor creatief experimenteren in technologische ontdekkingsreizen. Een uitstekend uitgerust technologielokaal werkt inspirerend en biedt je veel exploratiekansen. Als leraar techniek kun je leerlingen ‘technologisch nieuwsgierig’ maken. Je hebt daarin de interesse van zowel jongens als meisjes. Je kunt jongeren unieke mogelijkheden bieden om creatief, individueel of in groep, gestuurd of gedeeltelijk zelfgestuurd, de wondere wereld van de techniek te laten ontdekken via uitdagende opdrachten.

Het technologisch denken wordt gekoppeld aan het doe-idee, ten dienste van mens en samenleving, waarin normen en waarden bepalen hoe technologische producten milieuvriendelijk worden gebruikt. Door actief aan de slag te gaan met leerinhouden en actieve werkvormen te kiezen wordt de leraar een ‘coach’ die letterlijk en figuurlijk achter de leerling staat. Met een understatement gezegd: “Een goede leraar techniek schijnt meestal weinig te doen terwijl de klas keihard werkt.”

Techniek maakt ook deel uit van STEM. Dit letterwoord staat voor Science – Technology – Engineering – Mathematics en bundelt een waaier aan technologische en exacte wetenschappen. In een complexe maatschappij als de onze is er een grote nood aan mensen met STEM-profielen. Om loopbanen in wiskunde, exacte wetenschappen en techniek te stimuleren, stippelde de Vlaamse Regering een actieplan uit tot 2020. Nu reeds bieden heel wat scholen een STEM-richting aan in de eerste graad. De leerkracht techniek is de geschikte persoon om samen met zijn collega's natuurwetenschappen en wiskunde projecten uit te werken waarbij de S, de T, de E en de M op leuke en attractieve manier aan bod komen.

Met welke onderwijsvakken kan ik techniek combineren?
Met welke onderwijsvakken kan ik techniek combineren?
Insurance and enrolment
Share on

Dit is een professionele bacheloropleiding. Nadat je dit diploma hebt gehaald, kun je aan de slag op de werkvloer of verder studeren om een masterdiploma te behalen.

Any questions?I'd love to help you!Amélie Fauquant+32 50 30 51 41
mail me
Any questions?I'd love to help you!Marleen Lefebre+32 50 23 10 30
mail me
Get the brochure