• Elektromechanica Opstelling
  • robot.jpg
  • pneumatica.jpg
Educatieve bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Onderwijsvak techniek

Educatieve bachelor secundair onderwijs, onderwijsvak techniek aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Ben je gebeten door techniek in de ruimste zin van het woord? Hou je ervan creatief te experimenteren? Dan is een job als leraar techniek iets voor jou.

Het onderwijsaanbod kan niet anders dan inspelen op de snelle veranderingen binnen dit domein. Alle leerlingen in de eerste graad van het secundair onderwijs krijgen een inleiding in techniek en technologie. Met zelfstudiepakketten werk je zelfstandig en krijg je ook de ruimte om creatief te experimenteren in technologische ontdekkingsreizen. Een uitstekend uitgerust technologielokaal werkt inspirerend en biedt je veel exploratiekansen.

Technologisch nieuwsgierig

Als leraar techniek kun je leerlingen ‘technologisch nieuwsgierig’ maken. Je biedt jongeren unieke mogelijkheden om creatief, individueel of in groep, gestuurd of gedeeltelijk zelfgestuurd, de wondere wereld van de techniek te laten ontdekken via uitdagende opdrachten.

Inzicht in technologie koppel je in de lessen aan de praktijk en dat in dienst van mens en samenleving. Liefst zet je technologische producten milieuvriendelijk in. Door actief aan de slag te gaan met leerinhouden en actieve werkvormen te kiezen ben je als leraar een ‘coach’ die achter de leerling staat. 

Techniek als deel van STEM

Techniek maakt ook deel uit van STEM. Dit letterwoord staat voor Science – Technology – Engineering – Mathematics en bundelt een waaier aan technologische en exacte wetenschappen. In een complexe maatschappij als de onze is er een grote nood aan mensen met STEM-profielen. Om loopbanen in wiskunde, exacte wetenschappen en techniek te stimuleren, stippelde de Vlaamse Regering een actieplan uit tot 2020. Nu al bieden heel wat scholen een STEM-richting aan in de eerste graad. De leerkracht techniek is de geschikte persoon om samen met zijn collega's natuurwetenschappen en wiskunde projecten uit te werken waarbij de vier deelgebieden leuk en attractief aan bod komen.

Met welke onderwijsvakken kan ik techniek combineren?
Met welke onderwijsvakken kan ik techniek combineren?
Insurance and enrolment
Share on

Dit is een professionele bacheloropleiding. Nadat je dit diploma hebt gehaald, kun je aan de slag op de werkvloer of verder studeren om een masterdiploma te behalen.

Any questions?I'd love to help you!Amélie Fauquantmail me
Any questions?I'd love to help you!Marleen Lefebremail me
Get the brochure