• nederlands.jpg
  • onderwijs.jpg
  • taalvd.png
Educatieve bachelor in het secundair onderwijs

Onderwijsvak Nederlands

Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, onderwijsvak Nederlands aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Lees je graag boeken? Vind je een verzorgde taal belangrijk? Kun je genieten van mooie woorden en zinnen? Ga je soms naar het theater? Hoorde je wel eens van de Nederlandse Taalunie? Dan is Nederlands beslist iets voor jou.

Leerlingen tot lezen aanzetten

In het onderwijsvak Nederlands leer je de Nederlandse taal via verschillende invalshoeken kennen. Je verdiept je in de literatuur van Nederland en Vlaanderen, ook in de jeugdliteratuur. Je ontdekt het plezier van lezen en leert hoe je later leerlingen tot lezen kunt aanzetten. Je leert literatuur in de bredere context van de cultuur te plaatsen en ontwikkelt belangstelling voor toneel, poëzie, zang, dans, musea enzovoort.

Bron van het Nederlands

Je bestudeert de Nederlandse taal, zoals klankleer, woordleer en zinsleer. Je gaat op zoek naar de bronnen van het Nederlands en doet de reis over van het Indo-Europees via het Germaans naar het Oudnederlands, het Middelnederlands naar het Nederlands van de 21ste eeuw. Je leert hoe het Nederlands in de loop van de eeuwen veranderde. Die omvat niet alleen de standaardtaal, maar ook de dialecten, tussentaal, studententaal, ...

Communicatieve vaardigheden

Je onderzoekt de Nederlandse taal als communicatiemiddel. Je ontwikkelt je communicatieve vaardigheden: spreken, luisteren, schrijven en lezen. Je leert aandacht hebben voor correct, functioneel, helder en aantrekkelijk taalgebruik, voor een verzorgde uitspraak en een correcte spelling. Je streeft ernaar de standaardtaal steeds beter te beheersen. En je leert hoe je leerlingen daar later bij kunt begeleiden.

Actieve en creatieve werkvormen

In de lessen vakdidactiek leer je stap voor stap:

  • hoe je later als leraar Nederlands je lessen doelgericht voorbereidt, structureert en illustreert. 
  • hoe je de taalvorderingen van je leerlingen volgt en toetst.
  • welke actieve en creatieve werkvormen je in je lessen kunt integreren.
  • hoe je een zinvolle bijdrage aan projectwerk levert.

Heb je een brede interesse voor al die aspecten van de Nederlandse taal en cultuur? Dan zul je wellicht ook graag leraar Nederlands willen worden.

Met welke onderwijsvakken kan ik Nederlands combineren?
Met welke onderwijsvakken kan ik Nederlands combineren?
Insurance and enrolment
Share on

Dit is een professionele bacheloropleiding. Nadat je dit diploma hebt gehaald, kun je aan de slag op de werkvloer of verder studeren om een masterdiploma te behalen.

Any questions?Kies waar je wilt studeren en stel ze meteen aan de juiste persoon.
VIVES campus Brugge
I'd love to help you!Amélie Fauquantmail me
VIVES campus Torhout
I'd love to help you!Evelien Geurtsmail me
Any questions?I'd love to help you!Marleen Lefebremail me
Get the brochure