• geschiedenis.jpg
Educatieve bachelor in het secundair onderwijs

Onderwijsvak geschiedenis

Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, onderwijsvak geschiedenis aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Ben je geboeid door geschiedenis en hoe die doorwerkt in onze samenleving vandaag? Werk je graag met jongeren en wil je hen die kritische inzichten bijbrengen? Dan is het onderwijsvak geschiedenis iets voor jou.

Inhoud en didactiek

In de loop van de driejarige opleiding komen zowel vakinhoud als vakdidactiek aan bod. Wat de vakinhoud betreft, besteden we vooral aandacht aan het programma van de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. We beginnen met een algemeen historisch overzicht. We bouwen vervolgens op die basis verder en verdiepen ons doorheen de opleiding in elke historische periode. In het luik vakdidactiek bekijken we hoe je geschiedenis boeiend kan brengen. We leren je natuurlijk ook de knepen van het onderwijsvak. Daarnaast doen we enkele excursies.

Aandacht voor actualiteit is een must

Het spreekt voor zich dat interesse en motivatie belangrijke troeven zijn. Ook aandacht hebben voor de nationale en internationale actualiteit is een must. Als leraar geschiedenis breng je de leerlingen kennis bij over vervlogen tijden. Daarbij heb je zowel oog voor de grote verhalen als het dagelijkse leven. Je reikt hen een tijdskader en zo ook een basisstructuur aan.

Alles in zijn context

Je leert hen kritisch omspringen met bronnenmateriaal en laat hen proeven van geschiedenis als wetenschap. Je laat hen inzien dat de dingen nooit zwart-wit zijn. Je voert hen de wereld rond om dit te ervaren. Je brengt hen bij dat elke samenleving er eigen waarden op nahoudt en dat je alles in zijn context moet zien. Je duidt de wereld waarin ze opgroeien en leert hen kritisch omgaan met het overaanbod aan informatie, want niet alles is wat het lijkt. Je bent sterk gemotiveerd om de leerlingen uitdagend en enthousiasmerend op sleeptouw te nemen doorheen alle tijden.

Met welke onderwijsvakken kan ik geschiedenis combineren?
Met welke onderwijsvakken kan ik geschiedenis combineren?
Insurance and enrolment
Share on

Dit is een professionele bacheloropleiding. Nadat je dit diploma hebt gehaald, kun je aan de slag op de werkvloer of verder studeren om een masterdiploma te behalen.

Any questions?Kies waar je wilt studeren en stel ze meteen aan de juiste persoon.
VIVES campus Brugge
I'd love to help you!Amélie Fauquantmail me
VIVES campus Torhout
I'd love to help you!Evelien Geurtsmail me
Any questions?I'd love to help you!Marleen Lefebremail me
Get the brochure