Je hebt een ‘weak spot’ voor het Engels? Je houdt van Engelse literatuur? Je bent nieuwsgierig naar de politieke, sociale en culturele geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten? Dan is leraar Engels worden vast iets voor jou.
Engelstalige wereld
Uiteraard beheers je feilloos het basis-Engels dat je zult onderwijzen. Daarnaast beschik je ook over voldoende kennis om bijvoorbeeld vakliteratuur door te nemen of bijscholing, ook in Engeland, te kunnen volgen. Je hebt een brede interesse voor de Engelstalige wereld zoals:
- Verenigd Koninkrijk
- Verenigde Staten
- Australië
- Ierland
Ten slotte kun je boeiend en doelgericht het vak Engels bij jongeren overbrengen.
Extra voorbereiding
We verwachten van jou als student dat je beschikt over een degelijke basiskennis van het Engels, zoals je die na het secundair onderwijs zou moeten hebben. Wat extra voorbereiding is daarbij uiterst waardevol: een verblijf in een Engelstalige omgeving, luisteren naar de Britse radio, kijken naar de Britse tv en Engelse kranten, tijdschriften en hedendaagse romans lezen. Het zal je allemaal helpen om je in het Engels echt thuis te voelen.
Taalbeheersing
In de opleiding ligt de klemtoon in het eerste jaar op praktische taalbeheersing:
- uitspraak en begrijpend luisteren oefenen
- grammaticale structuren herhalen en uitdiepen
- hedendaagse literaire en niet-literaire teksten lezen
- converseren
- de taal creatief leren gebruiken
In het tweede en derde jaar oefenen we de taal verder in en krijg je ook een overzicht van de Engelse literatuur. Ook de culturele achtergrond komt in de lessen ruimschoots aan bod zoals:
- de structuur van het Verenigd Koninkrijk
- onderwijs en sociale zekerheid in de VS en het Verenigd Koninkrijk
- de verhoudingen tussen Ierland en Noord-Ierland
- thema’s die aansluiten bij de recente actualiteit in de Engelstalige wereld
Didactiek in vele vormen
De vakdidactiek richt zich aanvankelijk vooral op de lesactiviteiten, kennis en vaardigheden aanbrengen dus. In het tweede en het derde jaar vertrekken we vanuit je stage-ervaringen. Op het lesprogramma vind je onder meer deze aspecten:
- ICT en taalonderwijs
- spelenderwijs leren
- werken met songs
- graded readers
- schoolboeken beoordelen
- omgaan met taalvariëteit
- evaluatie