Heb je interesse voor: inkomsten en uitgaven van gezinnen, een eigen zaak starten, prijsvorming op de markt en de taak van de overheid daarin, huwelijkscontracten en erfenissenrecht? Vind je het boeiend om te discussiëren over de inkomens(her)verdeling, de economische crisis en de vergrijzing? Zie je het als een uitdaging om jongeren warm te maken voor het vak economie? Dan is het onderwijsvak economie beslist iets voor jou!
Geen specifieke voorkennis nodig
Je hebt voor het opleidingsonderdeel economie geen specifieke voorkennis nodig. Je moet wel een sterke interesse tonen voor het vak en de actualiteit op de voet volgen.
De focus ligt op:
- algemene economie: consumentengedrag, producentengedrag, prijsvorming, arbeidsmarkt, wisselmarkt, conjunctuur, groei.
- boekhouden: dubbel boekhouden, studie van activa en passiva, boekhoudkundige registratie op het einde van het boekjaar, financiële analyse van de jaarrekening.
- burgerlijk recht: huwelijk en echtscheiding, huwelijkscontracten, erfenissenrecht, koop- en huurcontracten.
- handelsrecht en economisch recht: plichten van handelaars, vestigingswet, faillissement, wet op marktpraktijken en consumentenbescherming.
- sociaal recht: arbeidsovereenkomsten, vrije tijd van de werknemer, werking van de sociale zekerheid.
- fiscaal recht: aangifte van de personenbelasting invullen en de te betalen personenbelasting berekenen.
- vakdidactiek en stage: je leert hoe je een goede en boeiende les economie, boekhouden, bedrijfsbeheer of recht voor het secundair onderwijs maakt en geeft.