• student83.jpg
  • student202.jpg
  • aulastudent.jpg

Educatief graduaat secundair onderwijs

Educatief graduaat secundair onderwijs aan VIVES Zuid en VIVES Noord

Heb je een diploma secundair onderwijs en/of een graduaatsdiploma en kun je minstens drie jaar nuttige beroepservaring in een technisch of praktisch vak bewijzen, dan kun je leraar worden via de educatieve graduaatsopleiding aan VIVES Brugge Xaverianenstraat of VIVES Kortrijk.

In de educatieve graduaatsopleiding worden de theoretische en de praktijkgerichte opleidingsonderdelen afgewisseld en aan mekaar gekoppeld. Je kiest één of meerdere stageplaatsen en je voert er stageopdrachten uit in klasverband samen met schoolbrede activiteiten.

De opleiding stelt de bevlogen leraar centraal. Vanuit je eigen inbreng en talent verwerf je de vaardigheden om verschillende rollen op te nemen in diverse contexten: ‘de leraar van lerenden’; ‘schoolbreed participeren’ en ‘de leraar in onderwijs en samenleving’. Je wordt een meester in je vak, leert samen school maken, met oog voor duurzame diversiteit vanuit reflectie en een onderzoekende houding. Om alle facetten van het lerarenberoep te leren kennen word je ondergedompeld in de praktijk.

De educatieve graduaatsopleidingen zijn modulair opgebouwd wat toelaat om meer of minder modules op te nemen in een bepaalde periode. Je kunt je opleiding spreiden over meerdere jaren en de lessen in avond- en/of weekendonderwijs volgen wat een combinatie met werken haalbaar maakt (flextraject). Ben je al in het onderwijs aan de slag, dan staat je onderwijspraktijk centraal en kun je het LIO-traject (leraar-in-opleiding) volgen. Je trajectbegeleider geeft je tips om een realistische inschatting van je studieduur te maken. De keuzes die je maakt kunnen per semester aangepast worden. Ook tijdens je opleiding kun je steeds terecht bij je trajectbegeleider.

Je kunt bij VIVES de procedure opstarten voor de erkenning van de praktijkervaring als nuttige ervaring. Onder een aantal voorwaarden is het mogelijk om in te schrijven bij VIVES zonder diploma secundair onderwijs, maar dan moet je wel slagen voor een toelatingsproef.

Infosessies

Heb je interesse om een (verkorte) lerarenopleiding te volgen? Kom dan naar een infomoment of neem contact op met de studieloopbaanbegeleider in jouw regio. Aanmelden is verplicht voor de infosessies en kan via deze pagina's:

educatief graduaat     verkorte educatieve bachelor

edu.png
Hoe organiseert VIVES deze opleiding?
Kan ik deze opleiding ook studeren als werkzoekende?
Kan ik deze opleiding ook combineren met een baan?
Wanneer organiseren jullie infosessies over deze opleiding?
Welk studiemateriaal heb ik nodig?
Insurance and enrolment
Share on