• droneproject.jpg
  • drone2.png
  • drone.png
Bachelor in de luchtvaart

Unmanned Aircraft Systems

Bachelor in de luchtvaart, afstudeerrichting luchtvaarttechnologie, specialisatie Unmanned Aircraft Systems aan VIVES Noord

Wie kiest voor de afstudeerrichting luchtvaarttechnologie, kan zich in het laatste jaar verder specialiseren in bemande luchtvaarttechnologie of in Unmanned Aircraft Systems (drones).  Het gebruik van drones (officieel: Remotely Piloted Aircraft Systems of RPAS) en het aantal toepassingen ervan nemen razendsnel toe. VIVES volgt deze technologie al langer en onderzoekt onder meer in zijn expertisecentrum hoe drones voor diverse doelen ingezet kunnen worden.

De inzet van drones is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving en toepassingen in bijvoorbeeld smart farming, bouw en beveiliging zullen de komende jaren heel sterk toenemen. In deze specialisatie van VIVES, waar ontwerp, bouwen, vliegen, onderhoud, verschillende types operaties, toepassingen en business development samenkomen, leer je alles over deze snelgroeiende industrie. 

Tijdens je opleiding zal je worden voorbereid om van A tot Z inzetbaar te zijn:

  • De theoretische vliegopleiding is op PPL niveau en erkend door EASA-Part FCL zodat je kennis hebt van de meest complexe vliegsituaties
  • Het praktisch gedeelte drone piloot is hoogste niveau nl. Klasse 1. Je wordt voorbereid op het praktisch examen dat je in het voorjaar kan afleggen.
  • Technologische kennis voor het ontwerp, bouwen en onderhouden van fixed wing, single rotary wing en multirotor drones.
  • Specialisten uit de industrie maken je in workshops wegwijs hoe drones in de specifieke sectoren worden in gezet zoals: smart farming, smart construction, safety&security en evenementen.
  • Naast het kunnen vliegen, technologische en operationele kennis, wordt het economische aspect aangeleerd d.m.v. small business projecten.
  • Om de blik te verruimen gaan we op bezoek naar internationaal gerenomeerde beurzen.

Wens je in de toekomst te vliegen met een een sportvliegtuig? Dan moet je enkel nog het PPL examen bij DGLV afleggen en de praktijkopleiding volgenbij een vliegclub.

Heb je reeds een diploma hoger onderwijs of een vlieglicentie? Neem dan contact op want, je hebt mogelijks recht op vrijstellingen.

Tijdens je opleiding wordt je betrokken in de onderzoeksprojecten van het DroneLab zodat je steeds mee bent met de nieuwste evoluties in deze innoverende sector. Meer info kan je hier vinden.

Deze opleiding kan je ook volgen als Postgraduaat. Meer info kan je hier vinden.

Welk studiemateriaal heb ik nodig?
Insurance and enrolment
Share on
Nieuwe specialisatie!

Dit is een specialisatie binnen een professionele bacheloropleiding. Na een gemeenschappelijk gedeelte voor elke student, kies je in het tweede of derde jaar voor een specifieke uitdieping van een aspect van je opleiding.