• Autotechnologie Motorblok
  • automotive3.jpg
  • Autotechnologie Student

Graduaat in de voertuigtechnieken

Graduaat in de voertuigtechnieken aan VIVES Zuid

Heb je een passie voor personenwagens, vrachtwagens, motorfietsen, bromfietsen agrarische of industriële voertuigen? Kan je niet wachten om zelf aan voertuigen te sleutelen? Dan is graduaat voertuigtechnieken de juiste opleiding voor jou. Instappen kan zonder voorkennis.

In de opleiding komen alle technologieën die in voertuigen voorkomen praktijkgericht aan bod. Van de verlichting, over de elektrische- of verbrandingsmotor, tot de elektronische sturingen die alles in goede banen leiden. Maar ook de luchtdrukremmen van een truck of de hydraulica in een graafmachine passeren de revue. Daarnaast is er ook veel aandacht voor veiligheid, milieu, social skills en werkplaatsinrichting.

Alle studenten starten met een gemeenschappelijk eerste jaar waar we jullie voorbereiden op het werkplekleren door jullie aan de hand van onder andere bedrijfsbezoeken een goed beeld te geven van de verschillende sectoren . We doen bedrijfsbezoeken in alle sectoren en in verschillende vakken horen jullie externen en docenten met ervaring in die verschillende sectoren aan het woord. In het tweede jaar kies je uit één van vier afstudeerrichtingen: agrarische en industriële voertuigen, brom- en motorfietsen, personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen en zware bedrijfsvoertuigen. Onder meer het bedrijf waar je in functie van werkplekleren aan de slag gaat, verschilt naargelang jouw afstudeerrichting.

De opleiding voertuigtechnieken vindt plaats in het VIVES Voertuigtechnologiecentrum. Dit nieuwe state-of-the-art opleidingsgebouw van ruim 4000 m² beschikt over de nieuwste apparatuur: een volledige uitrusting zoals in de keuringscentra, hefbruggen, diverse testopstellingen, diagnosetools, common rail injector testbanken, vermogenkamers, een revisie afdeling …  kortom alle apparatuur die in een moderne werkplaats aanwezig is en meer. Daarnaast beschikt de opleiding over een uitgebreid en modern wagenpark dat bestaat uit traditionele voertuigen met diesel- of benzinemotoren maar ook uit hybride, elektrische  voertuigen en waterstof voertuigen.

Ontdek het VIVES autotechnologiecentrum

Insurance and enrolment
Share on
Uniek in Vlaanderen!

Dit is een professionele bacheloropleiding. Nadat je dit diploma hebt gehaald, kun je aan de slag op de werkvloer of verder studeren om een masterdiploma te behalen.