global

Global Business Management

Bachelor in het bedrijfsmanagement, keuzetraject Global Business Management aan VIVES Noord

Als general manager ga jij teams van specialisten aansturen. Door je brede kijk op het bedrijf ben jij polyvalent inzetbaar.

Waar kan ik dit volgen?
een allround managementopleiding
studenten

In elk bedrijf, organisatie heb je generalisten en specialisten. In Global Business Management krijg je een algemene, praktijkgerichte, allround managementopleiding waarin alle facetten van het bedrijfsleven (‘business’) aan bod komen. We doen als het ware een dissectie van een bedrijf. Via de vakken management en organisatie, marketing, supply chain management, financieel management, ondernemingsrecht, … krijg je zicht op het globale plaatje van de bedrijfsvoering, weet je hoe alles in elkaar past in een bedrijf/organisatie.

Op deze manier word je een general manager die een bedrijf door en door kent, die weet hoe het er aan toe gaat in een ‘business’ en die teams van specialisten kan aansturen. Ben jij dus liever een generalist? Behoud jij liever de ‘global view’ over de bedrijfsvoering/business in plaats van je onmiddellijk te specialiseren? Wil je graag een allround manager worden die overal inzetbaar is? Dan is deze opleiding ideaal om je droom waar te maken. Zowel in KMO’s als grote ondernemingen is er nood aan goed opgeleide managers.

De internationalisering of globalisering van de bedrijfsvoering is niet meer weg te cijferen: de markten zijn internationaal, de wereld is een mondiaal dorp geworden. Droom jij van een carrière in een internationaal bedrijf of droom je zelfs van een carrière in het buitenland? Reiken jouw ambities verder dan onze landsgrenzen? Ook dan is Global Business Management wellicht iets voor jou. We zoomen in het programma in op het internationale aspect waarmee bedrijven, managers en ondernemers te maken hebben. Via de vakken import- & exportmanagement, global business environment & bedrijfsbezoeken, global manufacturing… krijg je de vleugels om de ‘global business markets’ te ontdekken.

Wat leer ik in deze opleiding?

Deze opleiding richt zich op het bedrijfsleven. Vanaf het eerste jaar kom je onmiddellijk in aanraking met bedrijven en managers. Misschien wil je wel je eigen bedrijf oprichten? Of een business mee helpen opstarten of ontwikkelen in het buitenland? In het programma focussen we ook op ondernemersschap of entrepreneurship. Via het project studentenonderneming kan je je zin voor ondernemerschap omzetten in de praktijk. Het is een praktijkgerichte opleiding waarin we focussen op managementskills. Via diverse projecten leer je samenwerken in teams, leer je je team aansturen, leer je plannen, vergaderen, presenteren en verkopen.

meeting aan tafel

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studies.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Brugge Xaverianenstraat
VIVES Brugge Xaverianenstraat

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Global business management

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan.

student

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten die vaak een hechte band hebben met het werkveld. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met onder meer stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem je gaandeweg je studie steeds meer in eigen handen.

Per semester krijg je zowel managementvakken als vakken die betrekking hebben op het internationale aspect van het werkveld. De algemene managementvakken zoals talen, ICT, boekhouden, economie en marketing,… worden altijd gekoppeld aan de sector. En daarnaast komen doorheen de 3 jaren ook verschillende specifieke vakken aan bod die van jou een allround manager maken: Sales Managment, Risk Management, Supply Chain management, Human Resources Management, Factory of the Future, Financieel Management als Strategic & Innovation Management.

Je past de theorie zoveel als mogelijk toe in de praktijk en via onder andere een echt bedrijf "Studentenonderneming"  zet je je eerste stappen op de zakenvloer. Hierin ga je producten moeten verkopen en business voeren. Ook de uitwerking van een compleet businessplan zorgt ervoor dat je jouw ‘ondernemersvaardigheden’ nog meer gaat versterken.

Via heel wat vakken werken we ook aan jouw skills. Voor een toekomstig managers zijn de skills even belangrijk als de kennis. Hierbij denken we aan: teamwork, presenteren, plannen en organiseren, omgaan met andere culturen, ... .

studenten

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Het programma Global Business Management is heel praktijk- en competentiegericht. Wij hebben bewust gekozen voor een gezond evenwicht tussen een algemene basis en een specialistische verdieping, zodat je uiteindelijk een heel polyvalente opleiding krijgt. Dit geheel van vakken verhoogt niet alleen jouw kansen op de arbeidsmarkt, maar stelt je ook in staat om jouw droom als manager steeds diepgaander uit te bouwen.

Omdat de opleiding heel praktijkgericht is, doen we vaak een beroep op de bedrijfswereld zelf. Het beroepsveld komt daarbij rechtstreeks naar jou: gastdocenten die met beide benen in de praktijk staan, doceren de praktijkgerichte vakken en gastsprekers lichten actuele thema’s toe tijdens seminaries.

Daarnaast ga je ook zelf naar het werkveld: we bezoeken verscheidene internationaal gerichte bedrijven en vanaf het begin van je opleiding werk je via portfolio- en andere opdrachten aan je persoonlijke ontwikkeling. De kers op de taart is de binnenlandse of buitenlandse stage tijdens het laatste semester, waarin je bij een internationaal opererend bedrijf aan de slag gaat en al je opgedane kennis in de praktijk kunt brengen.

studenten

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Jazeker! Als kroon op het werk volg je in het laatste semester een lange stage van 15 weken bij een bedrijf dat internationale ambities heeft. Voor die stageplaats werk je ook een onderzoekproject uit waarbij je een concreet probleem onderzoekt, alternatieven aanreikt en advies verleent aan je stageplaats.

Kan ik tijdens deze opleiding ook naar het buitenland?

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen!

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

student
 Quote signs

Het global-aspect komt in de opleiding enorm sterk naar voor. Het positieve daarbij is dat ze niet alleen gericht is op de grote, evidente economieën – ook Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika komen bijvoorbeeld aan bod.

Delphine getuigt

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie Global Business Management?
Verder studeren

Verder studeren

Eenmaal jouw diploma op zak kan je je nog verder specialiseren in de VIVES Brugge Business School of kan je ‘upgraden’ door middel van een schakeljaar naar een master in bijvoorbeeld de handelswetenschappen, (master) toegepaste economische wetenschappen of (master) communicatiewetenschappen…).

aan de slag

Aan de slag

Als starter begin je meestal in een ondersteunende functie, bijvoorbeeld als medewerker bij de afdeling marketing services van een internationale onderneming. Met de ervaring die je opbouwt, kun je vervolgens doorgroeien naar een leidinggevende functie in het bedrijf. Maar je kunt ook overstappen naar een andere afdeling (sales, export, communicatie) of een ander bedrijf. Met dit diploma heb je tevens de mogelijkheid om je eigen bedrijf op te zetten, waarbij je ook onmiddellijk oog zult hebben voor de mogelijkheden van de internationale markt.

Concreet betekent dit dat je uiteindelijk geschikt bent voor een groot aantal functies:

  • zelfstandig ondernemer
  • commercieel medewerker/ manager
  • Pprojectmedewerker/-manager
  • consultant
  • customerservicemedewerker/-coördinator
  • front of back office sales
  • medewerker kwaliteitsdienst
Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

  1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
  2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
  3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.