Netwerkserver installeren

systeem- en netwerkbeheer

Graduaat in het systeem- en netwerkbeheer aan VIVES Zuid

Dit graduaat leert je alles over netwerk- en internettechnologie zodat je kunt meewerken aan het installeren, beheren en onderhouden van netwerken.

 

netwerken en internettechnologie
Cloud netwerk

ICT is niet meer weg te denken uit de samenleving en het bedrijfsleven. Grijp je kans op een toekomst gericht diploma en volg het graduaat in het systeem- en netwerkbeheer.

Je bent niet bang van uitdagingen, je bent geïnteresseerd in de nieuwste informaticatechnologie en je gaat graag met mensen om? Dan stomen wij jou op een praktische manier klaar tot een echte systeem- en netwerkbeheerder.

Je tekent, installeert en reguleert informaticanetwerken. Je bent mee verantwoordelijk voor het beheer van gegevensbanken, het beheer van netwerken, het opvolgen van de stroom van data, de telecommunicatie en de toepassingen van internettechnologie. Als informaticaspecialist ondersteun je je bedrijf bij de optimalisering van de informatieverwerking. Kortom: je bent mee verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het informaticabeleid van je bedrijf.

 

SYSTEEM- EN NETWERKBEHEER studeren

This study in short

Study type

Way of study

Amount of credits

Where can I study this?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Language of education

Wat leer ik in deze opleiding?

In het begin van de opleiding leer je een aantal netwerkbegrippen zoals netwerkapparatuur, netwerktopologie, LAN / WLAN, protocollen, IP-adressen, routering ... Die kennis wordt verder uitgebreid naar het effectief opzetten en configureren van netwerken.

Als netwerkspecialist heb je een degelijke kennis nodig van besturingssystemen zoals Windows, Linux en MacOS evenals serveromgevingen waaronder Windows en Linux. Automatisaties, programmeren en configureren zijn nu eenmaal niet weg te denken het uit dagelijks leven van een netwerkbeheerder. Tijdens deze opleiding leer je ook een aantal scripttalen gebruiken. Het is evident dat je geen netwerken kunt opzetten zonder de vereiste apparatuur. Dit leer je tijdens de labo-lessen opbouwen, aansluiten en configureren.

Een belangrijk item van deze opleiding is problemen leren oplossen in een netwerk. Je zal leren troubleshooten en zo gericht mogelijk fouten in netwerken leren op te sporen. Ook komt het beveiligingsaspect uitgebreid aan bod. Dit zowel op het vlak van data, toegang als de gebruiker zelf. Een goede beveiliging van netwerken en netwerkapparatuur is van cruciaal belang. Verder zal de nodige theoretische en praktische aandacht besteed worden aan ‘toepassingen’ die speciale eigenschappen van een netwerk vereisen. Een aantal voorbeelden zijn: Telefonie, TV streaming, Telecommunicatie, ..

Al deze items zullen zowel theoretisch, praktisch als in het werkveld aangeleerd worden.

Netwerkkabels

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt twee jaar in dagonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. Graduaatsopleidingen bereiden voor op een beroep, maar ze bereiden je ook voor op de doorstroom naar een professionele bacheloropleiding in het hoger onderwijs. Als je de opleiding tot een goed einde brengt behaal je het diploma van gegradueerde.

Laptop

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Minstens een derde van je studietijd wordt besteed aan werkplekleren. Tijdens een speeddatingsessie kies je daarvoor zelf een werkgever uit. Jullie gaan samen in zee, dus het moet langs beide kanten klikken. Veel kans trouwens dat dit meteen ook het sollicitatiegesprek voor je toekomstige job wordt! De rest van de tijd doe je in kleine klasgroepen vakspecifieke en algemene kennis op die je bij de uitoefening van je beroep van pas zal komen.

Studente aan laptop

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Door onze permanente evaluatiemethode hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken en krijg je snel feedback over je vorderingen. Na elke zeven weken les volgt een evaluatieweek. Afhankelijk van de studie die je kiest, zijn flexibele instap- en evaluatiesystemen mogelijk. Op die manier kun je je studie laten aansluiten bij je eigen situatie en je ambities. Het einddoel is jou als vakman of -vrouw klaar te stomen, zodat je al op je eerste werkdag van je nieuwe job actief kunt meewerken. Daardoor kun je ook betere loonvoorwaarden bedingen.

KVW
 Quote signs

Computers, software engineering, gaming en technologie hebben mij altijd al geboeid. Maar door het werken in de bouw ben ik er nooit toe gekomen. Tot nu dus.

Lesinhoud
Opslagschijf verwijderen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie (Kortrijk of Brugge) van jouw opleiding.

Elke student gebruikt in klas zijn eigen laptop en heeft een UTP-kabel (1m-1,5m) bij zich.

De laptop moet aan volgende voldoen:

  • laptop met 64-bit OS: Windows 10
  • 16 GB RAM geheugen, 512 GB SSD-schijf eventueel aangevuld met HD

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Je opleiding duurt twee jaar en elk jaar bestaat uit vier kwartalen. Je hebt om de zes weken een evaluatie zodat je nooit grote hoeveelheden leerstof moet verwerken en snel feedback krijgt over je vorderingen. Je verdiept je tijdens je opleiding in servers, databanken, systeemnetwerken, internettechnologie … Door de unieke wisselwerking tussen theorie en praktijk tijdens het werkplekleren ben je goed voorbereid op een job in de IT. Je sluit je opleiding af met een praktijkproject op je werkplekbedrijf.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding in Brugge en Kortrijk. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

 

Lessentabel

Voor meer gedetailleerde informatie per opleidingsonderdeel, klik op de knop "Ontdek je vakken" en raadpleeg de officiële ECTS-fiches van alle vakken.

 

Shaded areas = free moments

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie (Kortrijk of Brugge) van jouw opleiding.

Elke student gebruikt in klas zijn eigen laptop en heeft een UTP-kabel (1m-1,5m) bij zich.

De laptop moet aan volgende voldoen:

  • laptop met 64-bit OS: Windows 10
  • 16 GB RAM geheugen, 512 GB SSD-schijf eventueel aangevuld met HD
drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie SYSTEEM- EN NETWERKBEHEER?
studenten

Verder studeren

Veel graduaatsstudenten gebruiken hun diploma om daarna een professionele bachelor te gaan studeren. Het opleidingshoofd vertelt je aan het eind van je opleiding graag meer over de verschillende mogelijkheden.

studenten

Aan de slag

Wie een graduaatsdiploma systeem- en netwerkbeheer op zak heeft, vindt snel werk en krijgt mooie kansen om door te groeien. ICT-afgestudeerden moeten zich geen zorgen maken over hun kansen op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van Agoria, de federatie van de technologische industrie. Het aanbod van ICT-vacatures ligt hoger dan het aantal afgestudeerden. Vooral informatici met technische en bedrijfskundige vaardigheden scoren goed.

De vraag naar geschoolde informatici blijft ook in de komende jaren bestaan. Als je flexibel bent, is tewerkstelling gegarandeerd. Onze afgestudeerden vind je bij softwarebedrijven, computerconstructeurs, mediabedrijven, financiële instellingen, eigenlijk overal...

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.