• clown5.jpg
 • clown4.jpg
 • clown3.jpg
 • clown2.jpg

Demiclown

Demiclown aan VIVES Zuid

Tijdens de vormingsdagen maak je kennis met Demiclowns vzw dat therapeutische zorg voor personen met dementie aanbiedt. We staan stil bij de meerwaarde van dramatherapie en de clown binnen de geriatrische zorg. Waarom kiezen voor een clown en wat kunnen we als zorgverlener leren van die clown in het werken met deze kwetsbare doelgroep? Een clown bij de persoon met dementie is namelijk niet zomaar een clown. Tijdens deze meerdaagse vorming  gaan we samen op zoek naar de clown in jezelf en hoe je deze afstemt op de persoon met dementie die voor je zit.

De verschillende opleidingsdagen zijn interactief opgebouwd. Via het clownspel dat vorm krijgt in verscheidene oefeningen kom je meer in contact met jezelf en de bewoner. Je leert basistechnieken kennen. Dit alles leidt tot een verruimend blikveld, het doorbreken van vastgeroeste patronen en zinvolle omgang met emoties. Drie essentiële eigenschappen om kwalitatieve zorg te kunnen blijven garanderen.

Hoe kan je terugvallen op eigenschappen van de clown in het omgaan met ‘moeilijk’ gedrag bij bewoners? Je gaat naar huis met een rugzakje aan praktische tools en tricks. Een inspirerende zoektocht die je dichter bij je bewoners brengt.

Doelgroep

Voor alle gezondheidswerkers die werken met personen met dementie.

Data

 • Introductiedag op 19 februari 2019 (9u - 17u)
  De clown in de geriatrie: een bewuste keuze

Ben je na deze dag geïnspireerd om verder aan de slag te gaan?
Schrijf je dan zeker in voor de vier daarop volgende opleidingsdagen.

 • Dag 2: dinsdag 12 maart 2019  (9u - 17u)
  Wat kan je leren van de clown
 • Dag 3: dinsdag 26 maart 2019  (9u - 17u)
  Exploreren en toepassen van clownstechnieken
 • Dag 4: dinsdag 30 april 2019  (9u - 17u)
  Op zoek naar je clownspersonage
 • Dag 5: dinsdag 21 mei 2019  (9u - 17u)
  Integratieve trainingsdag

Lesgevers

De opleidingsdagen zullen begeleidt worden door Lore Dhaenens en Lara Debeuf. Zij zijn beiden dramatherapeuten en co-oprichters van Demiclowns vzw.

Lore en Lara deden onderzoek naar de dramatherapeut in de rol van clown binnen de zorg voor personen met dementie. Deze innovatieve manier van therapeutische geriatrische zorg levert veel positieve reacties en opmerkelijke interacties op. Het effect van hun aanpak is voelbaar. Daarom besloten Lara en Lore Demiclowns vzw op te richten.

Naast het werken voor Demiclowns zijn Lore en Lara beiden actief als dramatherapeut in een psychiatrische (forensische) voorziening. Ze hebben uitgebreide ervaring in het werken met groepen, het aanbieden van lezingen en vormingen. Tijdens de verschillende opleidingsdagen zal minstens één van deze twee lesgevers aanwezig zijn.

Kostprijs

Introductiedag 1: € 90

De reeks van 4 dagen: € 495

Insurance and enrolment
Share on

Introductiedag -  dinsdag 19 februari 2019

Reeks van 4 dagen - start op dinsdag 12 maart 2019

Any questions?I'd love to help you!Sylvie Demeulemeestere+32 51 23 23 30
mail me