• gezrekenen.jpg

De Vlaamse tilthermometer: werkinstrument voor een personeel- en cliëntvriendelijk tilbeleid

De Vlaamse tilthermometer: werkinstrument voor een personeel- en cliëntvriendelijk tilbeleid - i.s.w. met de Vlaamse ErgonomieVereniging (VerV) aan VIVES Zuid

Medewerkers in de zorg lopen een groot risico op het ontwikkelen van lichaamsklachten. Het manueel hanteren van lasten is een belangrijke werk gebonden oorzaak. 

Het KB (12 aug ‘93) manueel hanteren van lasten is een belangrijk besluit met het oog op het voorkomen van letsels bij de werknemers.  Het implementeren van dit KB is verplicht voor elke werkgever. Voor het verplaatsen van voorwerpen werd de ISO 11229 norm opgesteld. Voor het verplaatsen van personen is de ISO-TR 12296 norm opgesteld. De Vlaamse tilthermometer is een hulpmiddel om een risicoanalyse te kunnen uitvoeren binnen deze ISO-TR 12296 norm.

De Vlaamse tilthermometer helpt bij het in beeld brengen van de risico’s. Dit gebeurt o.a. door na te gaan of ‘transfers’ beantwoorden aan de (Vlaamse) praktijkrichtlijnen verplaatsen van personen. De Vlaamse tilthermometer en Vlaamse praktijkrichtlijnen werden ontwikkeld door de Vlaamse ergonomievereniging (VerV).

Inhoud

In deze meeting wordt de Vlaamse tilthermometer uitvoerig toegelicht. Wij staan stil bij het waarom, hoe, wanneer en door wie deze tilthermometer gebruikt kan worden. Daarnaast wordt ook een concreet stappenplan om ergonomische gedragswijziging in uw instelling in te voeren, voorgesteld.

Doelgroep

Directies, preventieadviseurs, tilcoachen  die beleidsmatig een ergonomie en welzijnsbeleid uitstippelen en uitvoeren binnen Vlaamse gezondheidsinstellingen.

Wanneer

Dinsdag 14 mei 2019 van 16u00-18u00

Afsluitend met netwerking en receptie.

Kostprijs

Gratis - bij inschrijven doch niet deelname rekenen wij een administratieve kost van € 30 aan.

Docent(en)

- Peter Burggraeve, coördinator permanente vorming VIVES Campus Roeselare
- Lieven Maertens, verpleegkundige, ergonoom, tilcoach, VECCA

Insurance and enrolment
Share on

Dinsdag 14 mei vanaf 16u

Gratis inschrijven
€ 30 adm. kost bij niet deelname.
Any questions?I'd love to help you!Sylvie Demeulemeesteremail me