• vroedkunde.png
  • vroedkunde.png
  • vroedkunde.png

Bachelor in de vroedkunde

Bachelor in de vroedkunde aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Is het je droom om vroedvrouw te worden? Ben je erg geboeid door het ontstaan van nieuw leven? Nieuwsgierig naar hoe een bevalling verloopt? Dan is de opleiding vroedkunde echt iets voor jou! Als vroedvrouw vervul je een onmisbare rol. Je begeleidt koppels met een kinderwens. Je staat hen ook bij tijdens de bevalling en gaat met hen op pad tot een jaar na de bevalling. Je bent het eerste aanspreekpunt bij vragen over de zwangerschap en de bevalling, zowel voor de (toekomstige) mama en papa als de omgeving. 

Vroedvrouw of verloskundige zijn gaat veel verder dan enkel mama's (en papa's) bijstaan bij één van de mooiste momenten uit hun leven. Hij of zij begeleidt koppels van bij de kinderwens tot in de postnatale periode. Zo vormen zij bijvoorbeeld een erg belangrijk aanspreekpunt bij de begeleiding van borstvoeding geven. Aan de VIVES hogeschool kun je voltijds (in dagonderwijs) of deeltijds (op afstand) studeren.

De opleiding vroedkunde legt het accent in de eerste opleidingsfase op de fysiologische of normale zwangerschap, baring en kraamperiode. In de tweede opleidingsfase wordt je kennis verdiept rond verloskundige pathologie. Je krijgt onder andere les rond fertiliteit, gynaecologie en de pasgeborene met risico’s. De hoogrisico verloskunde komt aan bod in de derde opleidingsfase.

Als afgestudeerde vroedvrouw kun je zelfstandig vrouwen en hun partners begeleiden tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Je bent dus in staat om zelfstandig beslissingen te nemen en om adequaat te handelen in normale situaties en in noodsituaties. Communicatieve vaardigheden, theoretische en praktische kennis, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid zijn hierbij heel belangrijk en spelen dan ook een prominente rol in de opleiding. 

Waar kan ik met dit diploma aan de slag?
Wat leer ik in deze opleiding?
Hoe ziet mijn studieroute eruit?
Hoe organiseert VIVES deze opleiding?
Welk studiemateriaal heb ik nodig?
Ga ik tijdens deze opleiding op stage?
Kan ik tijdens deze opleiding ook naar het buitenland?
Wat kan ik na deze opleiding nog verder studeren?
Wat leer ik in deze opleiding?
Hoelang doe ik over deze opleiding?
Hoe organiseert VIVES deze opleiding?
Hoe verloopt mijn stage?
Waar en wanneer leg ik examens af?
Waar kan ik met dit diploma aan de slag?
Wanneer kan ik starten met deze opleiding?
Wat is de ervaring van onze studenten?
Bij wie kan ik terecht voor ondersteuning bij mijn studies?
Insurance and enrolment
Share on

Dit is een professionele bacheloropleiding. Nadat je dit diploma hebt gehaald, kun je aan de slag op de werkvloer of verder studeren om een masterdiploma te behalen.

Any questions?Kies waar je wilt studeren en stel ze meteen aan de juiste persoon.
VIVES campus Brugge
I'd love to help you!Magali De Pauwmail me
VIVES campus Kortrijk
I'd love to help you!Tineke Devosmail me
Any questions?I'd love to help you!Inge Versyckmail me
Get the brochure