• transgene.png
Wetenschapscommunicatie - eiwitten

Transgene bomen: expressie van nieuwe genen in hout

Project eiwitten - motor van het leven - module 4: Transgene bomen: expressie van nieuwe genen in hout aan VIVES Zuid

Populieren (Populus sp) zijn economisch belangrijke boomsoorten en ze worden gebruikt voor verschillende doeleinden oa papier productie. Populier is ook het modelsysteem voor plantenbiotechnologie bij boomsoorten omwille van de goede in vitro eigenschappen oa regeneratie en genetische transformatie. In VIVES werden populieren getransformeerd met een plantenpromotor – gus gen. Het gus gen is een rapporteergen dat gebruikt wordt voor de studie van genexpressie.

De GUS analyse is een snelle histochemische manier om na te gaan of het GUS gen tot expressie komt in bepaalde weefsels. Er wordt gebruik gemaakt van het substraat X-gluc. Als dit wordt omgezet door het GUS eiwit dan wordt een blauw product gevormd maw we maken blauwe planten…. Transgene planten kunnen ook worden gekarakteriseerd dmv PCR om na te gaan of er nieuw DNA in de plant is binnen gebracht.

Deze module is geschikt voor leerlingen van de 3de graad (ASO-TSO).

Voorkennis

De leerlingen hebben best al gehoord over de bouw van cellen, DNA, enzymen, Agrobacterium tumefaciens, gen structuur (promotor, transcriptie, translatie, …)

Interactiviteit

Volledige dag: de leerlingen zullen zelf werken met transgene planten (enzymatische Gus test) en microscopie, planten klonen, PCR voor de karakterisatie van planten, ….

Docent

Jan Van Doorsselaere

Periode

1 volledige dag; maart - mei

Inschrijvingen

Maximum 16 leerlingen. Inschrijven kan vanaf 1 augustus 2020 per mail bij [email protected]

Insurance and enrolment
Share on
6 euro per leerling
Any questions?I'd love to help you!Freddy Bekaertmail me