• biotechnologie
  • biotechnologie2.jpg
  • biotechnologie3.jpg
Bachelor in de agro- en biotechnologie

Biotechnologie

Dit is een afstudeerrichting van de bachelor in de agro- en biotechnologie aan VIVES Zuid

Zie je jezelf al aan de slag als laboratorium-biotechnoloog (laborant), of ben je meer geïnteresseerd in de job van milieudeskundige of productiespecialist in de voeding? In de sector van de biotechnologie zijn er heel wat tewerkstellingsmogelijkheden. Je kan terecht in volgende sectoren:

  • De rode biotechnologie: deze discipline omvat de medische toepassingen. In de praktijk gaat het onder andere om de productie en het aanwenden van geneesmiddelen, vaccins, immunotherapie,... Ook het gebruik van gentherapie en stamcellen behoort tot dit domein. Volgde je het verhaal van baby Pia? Gentherapie houdt in dat een foutief gen hersteld wordt. Op die manier wordt er opnieuw een correct eiwit gemaakt. Dat proberen ze nu bij de cellen van baby Pia.
  • De witte biotechnologie: deze tak maakt gebruik van milieuvriendelijke  processen voor de productie van chemische stoffen en bio-energie. Heb je al gehoord van een biobased economie? Dit omvat milieuvriendelijke toepassingen van biomassa in de industrie. Witte biotechnologie omvat ook de analyse van lucht-, water- en bodemstalen.
  • De groene biotechnologie: tot dit domein behoort het verbeteren van planten via traditionele veredelingstechnieken en via genetische modificatie. Groene biotechnologie omvat ook de controle van de voedingsproducten.
  • De blauwe biotechnologie: in deze sector maakt men gebruik van mariene organismen (groenwieren,  diatomeeën…) voor de productie van onder andere: bio-energie, farmaceutische producten, verven, vis- en veevoeder ...

Wil je graag meer weten? Neem dan een kijkje op de digitale infodag of boek je VIP-bezoek voor een persoonlijke rondleiding op de campus in Roeselare.

Waar kan ik met dit diploma aan de slag?
Welke vakken staan op het programma?
Wat leer ik in deze opleiding?
Hoe ziet mijn studieroute eruit?
Hoelang doe ik over deze opleiding?
Hoe organiseert VIVES deze opleiding?
Welk studiemateriaal heb ik nodig?
Wat kan ik na deze opleiding nog verder studeren?
Insurance and enrolment
Share on

Dit is een professionele bacheloropleiding. Nadat je dit diploma hebt gehaald, kun je aan de slag op de werkvloer of verder studeren om een masterdiploma te behalen.