Voetballers van Ajax en KV Kortrijk getuigen: studies combineren met topsport kan perfect bij VIVES

Frank Devos
voetbal.jpg

Het beoefenen van topsport hoeft je er niet van te weerhouden om een bachelordiploma te behalen. Hogeschool VIVES biedt daartoe speciale faciliteiten aan zoals een aangepaste examenregeling, gewettigde afwezigheid en inhalen van labs.

Voetballers Nicky Van den Abbeele (Ajax Amsterdam en Red Flames) en Lennert De Smul (KV Kortrijk) behaalden hun diploma in resp. 4 en 3 jaar, dit in combinatie met topsport. Een interview.

Als topsporter kiezen voor een opleiding bedrijfsmanagement, vanwaar die keuze?

Lennert: Eerst en vooral heb ik gekozen voor de opleiding sport- en cultuurmanagement omdat ik iets wil doen in de sportsector. Het diploma biedt een ruime waaier van toekomstige jobs. Daarnaast moest het te combineren zijn met voetbal zodat ik beide tot een goed einde kon brengen.

Nicky: Ik had interesse in het werken met ‘cijfers’, vandaar mijn keuze voor de opleiding accountancy-fiscaliteit. Het boeit me ook enorm hoe de financiële toestand eruitziet van ondernemingen en hoe ik daarbij kan helpen om dit te verbeteren.

Er zijn wel meerdere hogescholen die bedrijfsmanagement aanbieden, vanwaar de keuze voor VIVES?

Lennert: Na een gesprek met één van de opleidingshoofden op een open dag was ik meteen enthousiast om hier te komen studeren. Ook de accommodatie sprak me meteen aan. Bovendien was de campus dichtbij het trainingscomplex gelegen van mijn toenmalige club, met name Club Brugge. De keuze was dus snel gemaakt.

Nicky: VIVES bleek de beste mogelijkheden aan te bieden om mijn studies te combineren met topsport. Ook de ligging van de hogeschool was ideaal.

Is het als topsporter te doen om een vlot verloop van je studie te garanderen?

Lennert: De opleiding is op zich zeer vlot verlopen want ik ben erin geslaagd die af te ronden in 3 jaar. Dit neemt zeker niet weg dat ik hiervoor niet heb moeten werken. Wel integendeel, voor en vooral tijdens de examens spendeerde ik vele uren aan mijn bureau. Ik kon echter rekenen op veel hulp van medestudenten maar ikzelf zorgde ook voor een inbreng. Het is kwestie van geven en nemen.

Nicky: Mijn opleiding verliep behoorlijk vlot. Mede omdat ik in het buitenland voetbal spreidde ik de studiepunten wel over 4 i.p.v. 3 jaar.

Je stopt heel wat tijd in je sport, is dat dan wel te combineren met een hogere studie? 

Lennert: Voor mij was deze studierichting zeker te combineren met topsport. In het secundair onderwijs studeerde ik economie-wiskunde, en dit heeft me bij bepaalde vakken geholpen. Ook het feit dat ik daarvoor toen hard moest werken, maakte dat ik me telkens kon doorzetten. Ook bij de opleiding sportmanagement had ik dit zeker nodig.

Nicky: Ik kon studie en sport behoorlijk vlot combineren, mede dankzij de flexibiliteit van VIVES en de spreiding van mijn studiepunten over 4 jaar.

Biedt VIVES voldoende begeleiding of word je eerder aan je lot overgelaten?

Lennert: Ik kon mij geen betere trajectbegeleidster wensen. Ik ben Tania Corbanie en ook de andere docenten enorm dankbaar voor het begrip dat ze opbrachten voor mijn situatie. Natuurlijk moet je zelf de verantwoordelijkheid nemen om alles goed met hen te communiceren.

Nicky: De opleiding werd vooral interessanter naar het derde jaar toe. In het begin vond ik het net iets te theoretisch en te chaotisch; hiermee bedoel ik dat ik geen link zag tussen de verschillende opleidingsonderdelen. Maar in het derde jaar werd alles veel duidelijker d.m.v. de integratieproef en de stage.

Ik kan me voorstellen dat de klassieke examendata niet overeenstemmen met jullie sportprogramma. Is er daarvoor een regeling?

Lennert: In het eerste jaar heb ik geen examens moeten verplaatsen maar in het tweede en derde jaar wel. Vooraleer de examenperiode aan te vatten had ik een gesprek met mijn trajectbegeleidster om de planning door te nemen. Indien er examens moesten worden verplaatst wegens tornooien, wedstrijden of trainingen, dan communiceerde ze met de desbetreffende docenten zodat zij op de hoogte waren.

Nicky: Ik kon rekenen op een soepele examenregeling, wat de combinatie studeren-sporten voor mij heel flexibel maakte.

Zijn er daarnaast nog andere faciliteiten die VIVES biedt aan topsporters?

Lennert: Naast het flexibel verplaatsen van examens kreeg ik voor sommige (groeps)opdrachten soms een individuele taak. Niettemin was deze individuele opdracht voor mij niet altijd een voordeel t.o.v. een groepsopdracht. Verder mocht ik voor mondelinge examens zelf voorstellen welke uren voor mij het beste uitkwamen in functie van trainingen. En sommige permanente evaluaties of kleine taken moest ik niet maken zodat ik alles op de examens kon zetten.

Nicky: Ik diende de lessen niet bij te wonen en kon mijn examens verplaatsen, zowel binnen als buiten de examenperiodes. Dat was voor mij een heel grote hulp.

Biedt VIVES voldoende flexibiliteit of zou je het niet aanbevelen aan iemand?

Lennert: VIVES stelde zich zeer flexibel op. Ik heb op geen enkel moment problemen ervaren tijdens de opleiding. Ik zou VIVES aan iedereen durven aan te bevelen. Door de begeleiding die er is, is het voor jonge topsporters de uitgelezen kans om naast de prestaties op het veld een diploma te behalen.

Nicky: De flexibiliteit bij VIVES is echt top. Ik zou het aan iedereen ten zeerste aanbevelen!

Studeer als topsporter bij VIVES

Share on