VIVES Zorglab zoekt zestigplussers voor onderzoek over zorgtechnologie

Frank Devos
senioren.png

VIVES Zorglab test technologieën uit die zestigplussers helpen in het dagelijkse leven. Hiervoor is het onderzoeksteam op zoek naar vijftien vrijwilligers vanaf zestig jaar om enkele technologieën te testen in hun woonomgeving. Het betreft technologische innovaties op het vlak van huis/domotica, valdetectie en noodhorloges.

"Dit project is deel van een Europees onderzoek naar technologische oplossingen die oudere mensen ondersteunen om zelfstandig thuis te blijven wonen", vertelt Benjamin Van Der Smissen, coördinator van Zorglab. "Op basis van interviews, vragenlijsten en bestaand wetenschappelijk onderzoek werden reeds verschillende innovaties voorgesteld om veel voorkomende problemen in de leefomgeving van een zestigplusser te verhelpen. Deze technologieën moeten nu getest worden om de gebruiksvriendelijkheid en het effect op levenskwaliteit te bepalen."

De technologieën worden bij de zestigplusser thuis op een professionele manier kostenvrij geïnstalleerd en uitgelegd. Daarna krijgt de zestigplusser de kans om deze innovaties gedurende een viertal maanden te gebruiken. Tijdens deze periode komen de onderzoekers enkele vragen stellen om te analyseren of deze zaken ook echt helpen in het dagdagelijkse leven en hoe ze verbeterd kunnen worden.

Share on