VIVES trapt Agora I-project af in Houthulst

Frank Devos
houthulst.png

VIVES, de gemeente Houthulst en Lokaal Dienstencentrum De Schakel stelden woensdag het Agora-I project voor in het gemeentehuis van Houthulst. Dit project zal door samenwerking tussen studenten en docenten van VIVES, zorgprofessionals en inwoners van Houthulst concrete oplossingen zoeken voor veelvoorkomende problemen in het Vlaamse zorglandschap.

Studenten van de opleidingen verpleegkunde, ergotherapie, logopedie en audiologie, voedings- en dieetkunde en sociaal-agogisch werk zullen in de komende maanden verschillende inwoners van de gemeente Houthulst opvolgen. Als hoofddoel zullen de uitdagingen in kaart gebracht worden die ontstaan bij mensen die in hun eigen woning oud willen worden. “Aging well in place” is dan ook de rode draad in het project. Zo zullen alle deelnemers leren van elkaar, met elkaar en over elkaar. 

“Studenten zullen in eerste instantie zoeken naar de noden van de inwoners,” stelt project begeleider en VIVES onderzoeker Tony Claeys, “wat hebben ze nodig tegenover wat willen ze. Op deze manier kunnen we voorstellen formuleren die de eerstelijnszorg ondersteunen.” Nancy Boucquez, studiegebieddirecteur verpleeg-en vroedkunde VIVES, voegt hieraan toe: “We willen een dialoog vormen tussen de inwoners en zorgverleners. Op deze manier kunnen de inwoners meer inspraak krijgen over hun zorg en echte patiëntenparticipatie creëren. Bovendien krijgen de studenten ervaring in het werkveld vooraleer ze op de arbeidsmarkt terecht komen.”

De officiële start van het project vond plaats op woensdag 19 september 2018 in de raadzaal van het gemeentehuis in Houthulst, in het bijzijn van onder meer Joris Hindryckx, algemeen directeur van VIVES, en burgemeester Ann Vansteenkiste.

Share on