VIVES lanceert unieke opleiding wellbeing en vitaliteitsmanagement in vroeger Kortrijks vlasmuseum

Frank Devos
HWB_wellbeing3.JPG

Hogeschool VIVES start binnenkort met de verbouwing van het vroegere vlasmuseum langs de Etienne Sabbelaan in Kortrijk. Opzet is er vanaf september 2015 de nieuwe opleiding wellbeing en vitaliteitsmanagement op te starten. Dat wordt een unieke studierichting in België. Ook de dienst kennisvalorisatie en een aantal administratieve diensten zullen er een onderkomen krijgen.

VIVES kocht eind 2013 de gebouwen van het vroegere vlasmuseum van de stad Kortrijk. Die staan sindsdien leeg. Deze maand wordt een bouwaanvraag ingediend voor de verbouwing in de hoop de vergunning tegen maart volgend jaar te krijgen. Dan kunnen de werken meteen starten om tegen september 2015 de nieuwe opleiding daar een onderkomen te geven. Tegen die tijd zou het grootste deel van de verbouwing achter de rug zijn, om het pand dan tegen december volgend jaar helemaal klaar te hebben.

VIVES beschikt aan de campus Kortrijk al over een eenjarige opleiding tot wellnessconsulent in het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde. Daartoe beschikt de hogeschool over het Wellnesshuis langs de Doorniksesteenweg. Dat wordt vanaf september 2015 dus uitgebreid naar een volwaardige driejarige bacheloropleiding in wellbeing en vitaliteitsmanagement. Meteen een unieke opleiding in België.

Met het diploma kan men terecht in een waaier van beroepen in de sector van wellbeing zoals wellnesscentra, ziekenhuizen, ouderen- en welzijnscentra, gezondheidsindustrie, hotelsector, onderwijs, sport- en fitnesswereld en het bedrijfsleven.

Daarnaast zullen een aantal administratieve diensten en de dienst kennisvalorisatie een onderkomen krijgen in het vroegere vlasmuseum. De dienst kennisvalorisatie is nu nog gevestigd in een huurpand aan het station van Kortrijk. De nieuwe locatie zal meteen een letterlijke link vormen tussen de campusgronden van VIVES en KULAK en zal de samenwerking rond onderzoek tussen beide instellingen letterlijk ook dichter bij elkaar brengen.

Bistro De Vlasblomme heeft nog een overeenkomst tot 2018 en VIVES wil die verlengen. De horecazaak is een begrip geworden in de regio en ook uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor personeelsleden van VIVES en KULAK, die allebei behoren tot de Associatie KU Leuven. Ook de doorgang voor voetgangers en fietsers tussen de Etienne Sabbelaan en de Sint-Denijseweg blijft normaal gezien behouden.

Share on