VIVES lanceert een gloednieuw leerplatform rond crisisbeheer bij rampen en aanslagen

Frank Devos
crisis.png

In nauw overleg met de dienst noodplanning van de Provincie West-Vlaanderen en na tal van interviews met experts en observaties tijdens rampoefeningen, ontwikkelde het expertisecentrum sociale innovatie van VIVES een online leerplatform rond crisisbeheer.

L-CRIB ofwel het ‘Leerplatform Crisis- en Informatie Beheer’ komt tegemoet aan de nood aan eenvoudig en up-to-date oefenmateriaal. Om een crisis te beheren is het uitermate belangrijk dat professionals dezelfde taal spreken en elkaars specialismen en bevoegdheden kennen.

Een grootschalige brand, een treinramp, terroristische aanslagen … het zijn maar enkele scenario’s waarbij een snel en accuraat optreden van hulpdiensten van uitermate groot belang is. Dat iedere ramp of noodsituatie een adequaat samenspel van uiteenlopende actoren vereist, bleek de afgelopen jaren heel duidelijk door o.a. de aanslagen in Zaventem en Maelbeek op 22 maart 2016, het noodweer op Pukkelpop in 2011 en de treinramp in Wetteren in 2013.

Ben je beroepsmatig betrokken bij crisisbeheer of ben je benieuwd naar hoe een noodsituatie zo efficiënt mogelijk wordt beheerd en aangepakt door hulpdiensten? Dit online leerplatform biedt jou alvast een mooi aanbod aan interactieve en realistische oefeningen. Je doorloopt het dynamisch leermateriaal, via tv-fragmenten en krantenartikels, en aan de hand van heel wat oefeningen kan u vervolgens uw kennis van en inzicht in crisisbeheer testen. L-CRIB is vrij toegankelijk, waar en wanneer je wil. Met een persoonlijke login kan iedereen onbeperkt en op eigen tempo bijleren. 

Share on