VIVES Kortrijk telt straks 800 bachelor- en graduaatsstudenten orthopedagogie

Frank Devos
ortho.png

De bachelor orthopedagogie en het graduaat orthopedagogische begeleiding aan VIVES Kortrijk kennen een enorme groei dit academiejaar. In de bacheloropleiding is dat 6% en in de graduaatsopleiding met bijna 40%. Die graduaatsopleiding is sinds dit academiejaar ingekanteld in VIVES. Daarmee zal de campus maar liefst 800 studenten orthopedagogie tellen. Ook de opleiding sociaal werk kent een grote groei.

Het geheim van dit succes ligt aan diverse factoren. “De inkantelende graduaatsopleiding is al lang een gevestigde waarde in het landschap. Die huisde voorheen bij cvo-miras en is nu volledig ingekanteld in VIVES. De opleiding trok ook voluit de kaart van het werkplekleren. Zij ging verder dan het wettelijk bepaalde minimum van een derde werkplekleren, de opleiding bestaat zelfs voor de helft uit werkplekleren”, aldus Veerle Dekocker, studiegebieddirecteur sociaal-agogisch werk op VIVES Kortrijk.

Daarnaast biedt de aanwezigheid van de graduaats- en bacheloropleidingen op eenzelfde campus grote voordelen. “Studenten van de graduaatsopleiding kunnen na hun opleiding een aanvullingstraject volgen en hebben daarbij de keuze tussen dag en afstandsonderwijs. Studenten uit de bacheloropleiding die na een semester oordelen dat het bachelorniveau wat te zwaar is kunnen vlot overschakelen naar de graduaatsopleiding want die start twee maal per jaar volledig op, met name in september en februari. Zo hoeven ze vrienden, kot … niet achter te laten bij een heroriëntering.”

Bijkomende troef is dat de afgestudeerden uit de graduaatsopleidingen ook studieduurverkorting krijgen wanneer ze beslissen een andere opleiding uit het studiegebied sociaal-agogisch werk aan te vatten. VIVES biedt vier bacheloropleidingen en negen afstudeerrichtingen aan binnen dit studiegebied en is daarmee ook enig in Vlaanderen: naast orthopedagogie zijn die bachelors sociaal werk, toegepaste psychologie en maatschappelijke veiligheid.”

“En last but not least: het succes is een niet enkel een meevaller voor de hogeschool maar het werkveld heeft nood aan bijkomende krachten. Omwille van het knelpuntkarakter ondersteunt de VDAB ook talloze cursisten bij hun graduaatstraject”, aldus nog Veerle Dekocker.

Share on