VIVES-docente voedings- en dieetkunde Lien Joossens adviseert tv-programma Over eten

Frank Devos
overeten.png

Het programma Over eten informeert VRT-kijkers wekelijks op een ludieke manier over voeding en levensstijl. Kobe Ilsen en Danira Boukhriss stellen vragen zoals “zijn diepvriesgroenten even gezond als verse groenten?” en “hoeveel voedingsmiddelen gaan er elk jaar in ons land verloren?” in het programma.

Om deze vragen grondig en correct te beantwoorden doen ze een beroep op specialisten uit de branche. Zo komt elke aflevering een dieetspecialist over de vloer. In de aflevering van deze week was dit VIVES-docente voedings- en dieetkunde Lien Joossens. 

Joossens gaf Ilsen en Boukhriss meer informatie over de gevolgen van een aangepaste levensstijl op latere leeftijd. Heeft het nog zin om op latere leeftijd je levensstijl te veranderen? En wat kunnen hiervan precies de gevolgen zijn? Lien Joossens verklaart: “Een gezonde levensstijl aannemen, daar staat geen leeftijd op. Start je nu op twintig of op vijftig jaar, er is altijd gezondheidswinst. Dan denken we voornamelijk aan minder kans op diabetes en minder kans op kanker.” Ze voegt er nog aan toe: “Wetenschappers zijn er echt van overtuigd dat een groot aandeel van het ontstaan van kanker ook zeker met voeding te maken heeft.”

De vraag naar de effecten van het veranderen van je levensstijl kwam er na een interview met Vlaams acteur Jan Van Looveren die enkele jaren terug grote wijzigingen aanbracht in zijn dieet een dagelijks routine. Deze gezonde veranderingen laten een grote invloed achter op zijn kinderen. Daar voegt Joossens aan toe: “Ik geloof sterk dat ouders model moeten staan. De basis van een gezond eetpatroon wordt echt wel gelegd in de kindertijd.”

Share on