VIVES campus Kortrijk lanceert bachelor met tri-diplomering in het bedrijfsmanagement

Frank Devos
internationalmanagement.jpg

Hogeschool VIVES campus Kortrijk biedt vanaf september 2015 een bachelor in het bedrijfsmanagement met tri-diplomering aan. Hiermee kunnen ondernemende studenten met een blik op de toekomst hun troeven op de toekomstige arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten. Je behaalt immers drie diploma’s (naast dat van VIVES ook een Waals en een Franse diploma) in drie jaar tijd. Daarmee is VIVES de eerste en enige hogeschool in Vlaanderen die dit aanbiedt.

De opleiding legt een sterke klemtoon op de beheersing van het Frans. Daarmee komt de hogeschool tegemoet aan een grote vraag van veel ondernemers in de regio Zuid-West-Vlaanderen, vlakbij de taalgrens met Wallonië en Noord-Frankrijk. Daarom studeer je ook twee van de drie jaar niet in VIVES campus Kortrijk, maar in een volledig Franstalige omgeving.

Een degelijke kennis van het Frans is een van de allergrootste pluspunten op het cv van onze afgestudeerden. Wie zijn Frans goed beheerst, vindt niet alleen sneller werk, maar vergroot ook zijn jobkansen en groeimogelijkheden binnen een bedrijf. Daarom legt VIVES in alle opleidingen van het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde een grote nadruk op de talenkennis. Maar de beste manier om Frans te leren is natuurlijk in de praktijk. Zelfs met een beperkte voorkennis zal je na enkele maanden in het buitenland, veel vlotter Frans kunnen spreken dan de meeste leeftijdsgenoten. En dat is precies de bedoeling van deze bijzondere bacheloropleiding.

Starten in Kortrijk

Het eerste jaar van de opleiding is algemeen. Je studeert in Kortrijk, waar je vakken krijgt in het Nederlands en in het Frans. Zo raakt de student vertrouwd met het Frans als onderwijs- en ondernemingstaal. In het tweede academiejaar volgt een specialisatie. Men kan kiezen voor een focus op marketing, accountancy, immobiliën, verzekeringen of logistiek. En afhankelijk van die keuze verhuis je een academiejaar lang naar een van onze partnerscholen in Wallonië, Frankrijk of zelfs in (Franstalig) Canada. Het derde jaar wordt de opleiding afgesloten in weer een andere hogeschool. Wie eerst in Wallonië studeerde, gaat nu naar Frankrijk; wie eerst in Frankrijk of Canada studeerde, sluit zijn opleiding af in Wallonië.

Drie diploma’s

Wie de opleiding met succes afrondt, ontvangt drie diploma’s: het Vlaamse diploma bachelor in het bedrijfsmanagement, het Waalse diploma én het Franse diploma Licence Professionnelle, in hetzelfde studiegebied als de gekozen specialisatie. Deze drie diploma’s worden alle drie officieel erkend zodat de afgestudeerde bij het solliciteren drie diploma’s op zijn cv kan vermelden.

Partnerscholen

Studenten worden in het tweede en derde jaar niet zomaar ergens naartoe gestuurd. VIVES blijft de thuishaven en zorgt voor een goede opvolging en begeleiding. De hogescholen en universiteiten waarmee wordt samengewerkt zijn door VIVES gescreend en hebben een partnerovereenkomst getekend. De daar behaalde diploma’s zijn gelijkwaardig aan het Vlaamse.

In Wallonië kan men momenteel terecht in EPHEC, Louvain-La-Neuve en Woluwé Saint-Pierre, HENALLUX in Namen en HELHa in Bergen. Er zijn onderhandelingen met andere potentiële hogescholen. In Frankrijk zijn de partnerscholen IUT Nice (Université Sophia Antipolis), IUT Montluçon (Unversité Blaise Pascal Clermont Ferrand), IUT Vannes (Université Bretagne Sud), IUT Villeneuve d’Ascq (Université Lille 1) en de Groupe ESC de Pau. In Canada werkt VIVES samen met het Collège communautaire du Nouveau-Brunswick.

Meer weten over de nieuwe opleiding? Bezoek dan de opleidingspagina op deze website.

Share on