Unizo bekroont studente VIVES Kortrijk tot West-Vlaams jobstudent van het jaar

Frank Devos
juspl.jpg

Justine Spileers uit Wielsbeke werd door Unizo en Liantis verkozen tot West-Vlaams jobstudent van het jaar. Justine is afgestudeerd als bachelor in de toegepaste informatica aan VIVES Kortrijk en deed haar vakantiejob bij Book'u in Izegem. Book'u is een innovatieve onderneming die online-tools voor personeelsadministratie ontwikkelt. Met de verkiezing wil Unizo het belang van jobstudenten voor onze economie benadrukken en de noodzaak van een soepel tewerkstellingsstatuut onderstrepen.

"Justine heeft na haar studie in het secundair onderwijs eerst de graduaatsopleiding informatica gevolgd en dan de bacheloropleiding toegepaste informatica in twee jaar voltooid,” aldus Arne Vandenbussche, opleidingscoördinator toegepaste informatica bij VIVES. “Zij was een plichtsbewuste studente die het uitstekend heeft gedaan. Tijdens haar laatste jaar liep ze stage bij Book'u. Het feit dat het bedrijf haar daarna ook als vakantiekracht inschakelde, bewijst hoe tevreden ze van haar waren."

Zaakvoerder Dieter Vanthournout twijfelde na de stageperiode niet om Justine een vakantiejob aan te bieden. "Justine was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een iOS-app. De app wordt gebruikt door de werknemers van onze klanten om o.a. hun planning op te volgen, beschikbaarheden door te geven... De app werkt goed en draait intussen op de toestellen van heel wat werknemers. Justine is het prototype van een harde West-Vlaamse werkster. Ze was een echte meerwaarde en verdient hiervoor deze pluim," aldus Vanthournout.

Onder druk van Unizo werden de voorwaarden om in het (zowel voor werkgever als werknemer) voordelige jobstudentenstatuut te werken aanzienlijk versoepeld. Zo mogen jobstudenten vrij doorheen het jaar werken, zolang ze zich maar houden aan het maximum van 475 uren per jaar. En die versoepeling werpt vruchten af. Zo deden in 2017 liefst 27% van alle werkgevers (dus meer dan een kwart) een beroep op jobstudenten, blijkt uit berekeningen van dienstengroep Liantis. In 2013 was dat nog 22 %. De gemiddelde jobstudent is 21 jaar. Vrouwelijke jobstudenten zijn met een aandeel van 57% duidelijk in de meerderheid.

West-Vlaams jobstudent van het jaar Justine Spileers werd door Unizo in de bloemetjes gezet. "Jobstudenten zijn erg belangrijk voor onze economie. Ze bieden een antwoord op de toenemende vraag van onze werkgevers om flexibel pieken op te vangen, om werk te verzetten op momenten waarvoor moeilijk medewerkers te vinden zijn en om de tijdelijke afwezigheid van medewerkers op te vangen tijdens vakantieperiodes. Zoals de cijfers van Liantis aantonen, doen steeds meer werkgevers er beroep op. Maar ook voor de student is de job een meerwaarde. Dankzij studentenjobs leren studenten het échte ondernemersleven kennen en zijn ze nog véél beter voorbereid op een job na hun studentencarrière zodat hun kansen op de arbeidsmarkt alleen maar toenemen," volgens Frederik Serruys, directeur Unizo West-Vlaanderen.

Share on