Negen afgestudeerde studenten biotechnologie van VIVES Roeselare aan de slag bij één bedrijf

Frank Devos
ablynx.png

Ablynx is een Gents bedrijf dat actief is in de ontwikkeling van nanobodies. Dat zijn gepatenteerde therapeutische eiwitten die ingezet kunnen worden bij de behandeling van een reeks ernstige en levensbedreigende menselijke ziektes.

Op vandaag zijn er negen afgestudeerden van de bachelor agro- en biotechnologie, afstudeerrichting biotechnologie van VIVES Roeselare aan de slag, respectievelijk Paulien, Arne, Kyany, Iris, Anthony, Niels, Maxim, Jochen en Charlotte.

De oud-studenten werken nauw met elkaar samen. Ze zijn allemaal belangrijke schakels in de keten. Paulien, Arne en Kyany zijn bezig met maken, screenen, karakteriseren en “engineeren” van nanobody constructen, honderden verschillende per jaar. Bij het screenen wordt bijvoorbeeld gekeken naar de binding en affiniteit. Deze constructen worden gefermenteerd door Iris, Anthony en Niels. Ze zoeken naar de meest optimale condities om door hun giststam zo veel mogelijk nanobodies te laten produceren van een zo goed mogelijke kwaliteit.

Maxim is betrokken bij de volgende stap: het opzuiveren van fermentatiestalen. Daarna worden verschillende kwaliteitsanalyses uitgevoerd, iets waar Jochen onder andere mee bezig is. Charlotte haar taak bestaat uit de aankoop van labomateriaal en het beheer van de cellijnen. Kortom er is sprake van echt teamwork waarbij iedere schakel heel belangrijk is.

Hoe kwam je bij VIVES en bij Ablynx terecht?

Niels (afgestudeerd in 2017): Van kinds af aan was ik al altijd geboeid door de wetenschap en wilde ik later laborant worden. Daarom koos ik ook voor biotechnologie omdat ik gefascineerd ben door de moleculair biologische en biochemische processen die zich afspelen in de cel, de basiseenheid van het leven.

Ablynx, dat in 2018 werd overgenomen door Sanofi, is mijn eerste werkgever. De combinatie van onderzoek en ontwikkeling interesseert mij enorm omdat dit voor mij een van de meest intrigerende en fascinerende uitdagingen is in de wetenschap. Je kunt vele mensenlevens redden en verbeteren. Dat geeft een extra boost om elke er dag met volle moed tegenaan te gaan en het beste van jezelf te geven.

Charlotte: Ik studeerde ook af in 2017. Na mijn opleiding bij VIVES studeerde ik nog verder. In 2019 behaalde ik mijn diploma industrieel ingenieur in de biochemie. In het secundair kwam ik voor het eerst in contact met biotechnologie toen ik een eindwerk maakte. Werken bij Ablynx is mijn eerste vaste werkervaring. Ik ben op zoek gegaan naar een meer administratieve job waar het praktische labowerk minder aan bod komt. Na een kleine 3 maanden kwam ik zo bij Ablynx terecht. Contact met leveranciers is daarbij een belangrijk onderdeel maar ook ervoor zorgen dat alle bestelde producten met de juiste gegevens in onze databank terechtkomen. 

Anthony:  Ook ik studeerde af in 2017. Ik volgde eerst een bachelor biomedische laboratoriumtechnologie. Ik wilde mij verder specialiseren in de medisch gerichte tak van eiwit R&D en volgde daarna de bachelor-na-bachelor biotechnologie bij VIVES in Roeselare. Op de dag van mijn eindwerkverdediging kreeg ik mijn jobaanbieding bij Ablynx. 

Arne: Ik had in het secundair onderwijs al vier jaar biotechnologie gestudeerd in VLTI Torhout. Door het volgen van deze richting groeide mijn interesse in DNA- en eiwittechnologieën. Ik heb na mijn studies in VIVES Roeselare nog een bachelor-na-bachelor bio-informatica gevolgd. In juni van 2019 begon ik te solliciteren en ging ik aan de slag bij Ablynx midden september 2019.

Kyany: Na mijn secundaire stage bij onderzoeker en docent Angelo Dewitte en een bezoek aan de opencampusdagen kwam ik bij biotechnologie in VIVES Roeselare terecht. In 2018 studeerde ik af. Na mijn bachelorstage deed ik mijn studentenjob bij Ablynx. Ze waren tevreden en ik kreeg een vast contract. Ik kon dus meteen aan de slag.

Paulien: Ik was opzoek naar een richting met voldoende biologie en chemie, aangezien dat vakken waren die mij het meeste aanspraken in het secundair. Daarnaast vond ik het belangrijk dat er veel praktijklessen waren, omdat het mijn ambitie was om in een labo te werken. VIVES Roeselare was voor mij de ideale school om deze opleiding te volgen, aangezien het dicht bij huis was en ik een leuk gevoel had tijdens de infodag. Tijdens mijn stage werd me gevraagd om te solliciteren voor een job binnen Ablynx. Ik was helemaal ondersteboven, maar heb niet getwijfeld om mijn kans te wagen. En zo ben ik direct na mijn examens en het indienen van mijn bachelorproef gestart bij Ablynx op 1 juli. 

Hoe zie je de toekomst?

Niels: In Ablynx heb ik de middelen om mijn vaardigheden en ervaringen op elk niveau verder te ontwikkelen, en dit in een omgeving en sfeer waar plezier op het werk een realiteit is. Hopelijk kan ik met dit dynamisch en wetenschappelijk team nog veel bijdragen aan de ontdekkingen en ontwikkelingen van volgende nieuwe Nanobody geneesmiddelen.

Charlotte: Ablynx groeit nog steeds waardoor er regelmatig nieuwe opportuniteiten zijn. Het blijft steeds interessant.

Anthony: Graag zou ik mij verder ontplooien binnen Ablynx. Dit doe ik graag met mijn ‘ex’-medestudenten, die nu goede collega’s zijn, en de andere collega’s van het team.

Kyany: Ik werk heel graag bij Ablynx. Ik krijg de kans om mee te werken aan technologieprojecten waarbij we nieuwe testings doen.  Het lijkt me leuk om verder te groeien binnenin de job. Ons team is een hele hechte groep en ik kom elke dag met plezier werken.

Paulien: Ik hoop in de toekomst nog veel te mogen leren bij Ablynx en wil me zeker ook verder ontplooien in de job die ik nu heb.  

Share on