VIVES-directeur Jan Vandekerckhove publiceert boek over Marcello Mastroianni

Frank Devos
marcello.png

Bij de Kortrijkse uitgeverij Groeninghe verschijnt op 3 september 2018 het boek Ciao, Marcello! Het is het tweede boek van Jan Vandekerckhove uit Oostende na De libertijnse librettist. Een gesprek met Lorenzo Da Ponte, tekstdichter van W.A. Mozart, ook een uitgave van Groeninghe. Jan Vandekerckhove is directeur van de opleidingen voor paramedische beroepen van het studiegebied gezondheidszorg (VIVES Brugge Xaverianenstraat) en biotechniek (VIVES Roeselare) en lid van het directiecomité van VIVES.

Met het schrijven van Ciao, Marcello! geeft Jan uiting aan zijn levenslange passie voor schoonheid, voor de filmkunst, voor Italië, de Italiaanse taal, cultuur en geschiedenis.

Het boek brengt het verhaal van Marcello Mastroianni’s leven en werk, van zijn beginjaren in het theater met Luchino Visconti, via zijn wereldwijde erkenning in Federico Fellini’s La dolce vita  (1960) en 8 1/2 (1963) tot zijn postuum uitgebrachte artistieke testament Io mi ricordo, sì, io mi ricordo (1997), geregisseerd door Anna Maria Tatò, die meer dan twintig jaar zijn levensgezellin was. Daarin vertelt Marcello honderduit en met een ontwapenende humor en ironie over zijn vita d’arte en zijn arte di vivere.

‘Mijn hoop en wens is dat het boek de lezer kan laten genieten van een boeiend levensverhaal en aanzet om de films van Marcello Mastroianni te ontdekken of met een frisse blik te herbekijken’, aldus de auteur. Op maandagavond 3 september 2018 stelt Jan het boek voor in de aula van The Cube van VIVES Kortrijk. Steven De Foer, journalist van De Standaard en filmfreak, gaat dan in gesprek met de auteur.

Ciao, Marcello! (ISBN 9789461360663) is verkrijgbaar bij uitgeverij Groeninghe, in de boekhandel en tijdens de avond van de boekvoorstelling.

Share on