Eerste studenten rechtspraktijk op afstand studeren af aan VIVES

Frank Devos
rechtsao.png

VIVES biedt 35 afstudeerrichtingen aan op afstand, goed voor 2500 studenten. In het academiejaar 2014-2015 werd ook de opleiding rechtspraktijk voor het eerst aangeboden op afstand. Dit gebeurt via VIVES Brugge Xaverianenstraat, waar je ook rechtspraktijk in dagopleiding kunt volgen.

In januari 2020 studeerden de eerste studenten af die de opleiding volledig op afstand hebben gevolgd. Ze volgden het modeltraject van 4,5 jaar. Op woensdag 19 februari 2020 neemt Liesbeth Claeyé als eerste haar diploma in ontvangst. Liesbeth Claeyé was bij de eerste studenten die zich inschreven voor de opleiding op afstand en doorliep een vlekkeloos parcours. Ze behaalde de volledige 180 studiepunten en legde alle vakken in afstandsonderwijs af.

Ondertussen telt de opleiding rechtspraktijk op afstand 145 studenten en ziet de hogeschool het aantal studenten dat kiest voor een afstandsopleiding steeds toenemen. Met het bachelordiploma rechtspraktijk kunnen studenten immers op veel plaatsen terecht, van de private sector tot de overheid. Ook verder studeren tot de master in de rechten behoort tot de mogelijkheden.

Afstandsonderwijs

VIVES is pionier en marktleider in Vlaanderen voor afstandsonderwijs met maar liefst 2500 bachelorstudenten verdeeld over 35 afstudeerrichtingen, waarvan rechtspraktijk er eentje is. Op jaarbasis worden zo’n 15 000 examens afgelegd in het examencentrum op campus Kortrijk en 2000 examens op afstand.

Afstandsonderwijs is een perfect alternatief voor wie aan een nieuwe uitdaging toe is, maar niet in de mogelijkheid verkeert om dagelijks op de campus aanwezig te zijn. Dat is precies de troef van afstandsonderwijs: de combinatie werk, gezin en studie mogelijk maken.

Voor velen is het de ideale manier om - soms op latere leeftijd - hun droom waar te maken zoals het behalen van een diploma hoger onderwijs of een carrièreswitch. En vaak gebeurt dit in combinatie met werk en gezin. Dat is eveneens het geval voor mensen die in het buitenland wonen en bij VIVES een opleiding willen volgen. Of voor studenten die zich niet thuis voelen in het dagonderwijs.

VIVES heeft daartoe een flexibel systeem uitgewerkt, met zelfstudie en - voor een aantal opleidingen - een beperkt aantal contacturen. Om het studeren op afstand zo flexibel mogelijk te maken heeft VIVES ook geïnvesteerd in een nieuw examencentrum met een ruime keuze uit examenmomenten, ook ’s avonds en op zaterdag. Heel wat examens zijn ook op afstand mogelijk.

Share on