Docente Dominique Lannoo van VIVES Kortrijk publiceert eerste Franstalige roman

Frank Devos
dominiquelannoo.png

Bij de Franse uitgeverij Edilivre verscheen onlangs Reflets turquoises, de eerste roman van Dominique Lannoo. Zij is docente Frans aan het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde van VIVES Kortrijk.

In het boek proberen personages de draad van hun bestaan opnieuw op te pakken na een noodlottige opeenvolging van levensveranderende gebeurtenissen. Na een slagaderbreuk, de dood van een kind en een verwoestende aardbeving komen de hoofdpersonages van Reflets turquoises oog in oog te staan met hun toekomst, weerkaatst door een spiegel in een blauwgroene gloed van turkoois. De boodschap: het geluk ligt altijd op de loer, als je er maar voor open staat.

Tijdens de zomermaanden werd Lannoo plots zelf geconfronteerd met een harde noot om te kraken. "Door een herniaoperatie was ik ineens wekenlang aan het bed gekluisterd," vertelt ze. "Met het schrijven van Reflets turquoises stelde ik mezelf een nieuwe uitdaging en overbrugde ik tegelijk enkele zware weken." 

Dominique Lannoo groeide tweetalig op en het Frans en de voorliefde voor de Franse cultuur kreeg Lannoo met de paplepel mee. Ze had het boek ook in het Nederlands kunnen schrijven, maar koos toch voor het Frans. "In het Frans druk ik me het authentiekst uit," zegt Lannoo, "en dus was de taalkeuze spontaan gemaakt. Ondertussen wordt het ook een manier om de Vlaamse studenten terug een beetje bij het Frans terug te brengen. De afstand tussen jongeren en mijn moedertaal lijkt soms zo groot."

Toch is het is niet de bedoeling dat Lannoos studenten in de opleidingen Business Management & Entrepreneurship, immobiliën en verzekeringen, Office Management en marketing straks het boek in de lessen gaan lezen. “Nee”, lacht Lannoo, “deze roman is een literair werk, terwijl ik me in mijn lessen juist toespits op zakelijk Frans. Maar sinds mijn studenten hoorden dat ik een eigen boek uit heb, zijn ze natuurlijk best wel benieuwd geworden. Als enkelen uit nieuwsgierigheid het boek ook gaan lezen, dan kan dat alleen maar een goeie oefening zijn voor hun Frans, en dat is dan mooi meegenomen.”

Reflets turquoises is verkrijgbaar in de boekhandel en online, op papier en als e-boek. Het filiaal van Standaard Boekhandel op de VIVES-campus in Kortrijk heeft in elk geval verschillende exemplaren liggen voor geïnteresseerde studenten en collega’s. Ook in de campusbibliotheken van VIVES Brugge, Kortrijk en Torhout vind je Reflets turquoises in de rekken.

Share on